Rizik od raka kod žena sa sindromom policističnih jajnika se udvostručuje nakon menopauze

Rizik od raka kod žena sa sindromom policističnih jajnika se udvostručuje nakon menopauze

Žene sa sindromom policističnih jajnika (PCOS) nemaju veći rizik od raka jajnika od onih bez uobičajenog hormonskog stanja, kažu istraživači. Međutim, one sa PCOS-om koje su prošle kroz menopauzu imaju više nego dvostruko veće šanse da će imati dijagnozu raka jajnika.

Podaci zasnovani na skoro dva miliona žena predstavljeni su na 39. godišnjem sastanku Evropskog društva za ljudsku reprodukciju i embriologiju (ESHRE). Istraživanje je takođe objavljeno u International Journal of Cancer.

Ovo je prva velika studija te vrste, a autori pozivaju na povećanu svest kada se radi o zdravlju pacijenata sa PCOS-om, koji pogađa jednu od deset žena.

Vodeći autor dr Klarisa Frandsen kaže da je opšta verovatnoća da žene sa PCOS razviju rak jajnika mala. Međutim, ona je rekla da kliničke smernice za upravljanje dugoročnim zdravstvenim posledicama za pacijente sa PCOS treba da sadrže preporuke o njihovom potencijalnom riziku od raka jajnika.

Stope incidencije raka jajnika prilagođene starosti bile su 11,7 na 100.000 čoveko-godina i 13,2 na 100.000 čoveko-godina za žene sa i bez PCOS-a.

Dr Frandsen, iz Danskog centra za istraživanje raka u Kopenhagenu (Danska), rekao je: „Naše rezultate i one iz prethodnih studija treba uzeti u obzir prilikom revizije smernica o tome kako dugoročno upravljati zdravljem žena sa PCOS-om. “

„Nažalost, ne postoji efikasan skrining za rano otkrivanje raka jajnika. I pacijenti i kliničari će imati koristi od poboljšanog znanja o potencijalnim dugoročnim zdravstvenim rizicima povezanim sa PCOS.“

Neposredna predsedavajuća ESHRE-a, dr Kristina Magli, direktorka laboratorije u SISMER-u (Italijansko društvo za proučavanje reproduktivne medicine) u Bolonji (Italija), nije bila uključena u istraživanje. Ona je rekla: „PCOS je uobičajeno, ali složeno stanje koje predstavlja ozbiljan problem javnog zdravlja. Može uticati na šanse žene da zatrudni i povećati šanse za druge bolesti.

„Šanse da žene sa PCOS dobiju dijagnozu raka jajnika su veoma niske. Ali što se više zna o rizicima, to su bolji lekari u mogućnosti da prate pacijente, posebno one nakon menopauze.“

Rak jajnika nije toliko rasprostranjen kao rak dojke, ali je tri puta smrtonosniji. Analiza Danskog centra za istraživanje raka i bolnice Herlev u Danskoj fokusirala se na epitelni rak jajnika. Bolest počinje na površini jajnika i čini većinu (90%) tumora jajnika.

Studija je obuhvatila svih 1,7 miliona žena rođenih u Danskoj između 1. januara 1940. i 31. decembra 1993. Iz studije su isključene one koje su emigrirale, umrle, kojima je dijagnostikovan rak ili su bile podvrgnute operaciji uklanjanja jajnika i jajovoda pre početka studija.

Detalji o dijagnozi PCOS-a i raka io migracijama dobijeni su iz nacionalnih registara. Dodatna analiza je sprovedena na ženama koje su navršile 51 godinu, što je srednja/prosečna starost u Danskoj za menopauzu.

Rezultati su pokazali da je kod 6.490 žena dijagnostikovan epitelni karcinom jajnika i 2.990 sa graničnim tumorima jajnika tokom srednjeg vremena praćenja od 26 godina.

Sve u svemu, autori studije su otkrili da povećani rizik nije statistički značajan za rak jajnika i granične tumore jajnika kod žena sa PCOS-om u poređenju sa onima bez tog stanja. Uzeti su u obzir i drugi faktori koji mogu uticati na rizik od raka jajnika, uključujući gojaznost i nivo obrazovanja.

Međutim, rizik od razvoja raka jajnika bio je značajno veći među ženama u postmenopauzi u poređenju sa onima bez PCOS.

Pored toga, rizik je generalno bio više nego duplo veći za tip tumora jajnika poznat kao serozna granica među pacijentima sa PCOS. Ove abnormalne ćelije nisu klasifikovane kao rak, ali nisu potpuno benigne i studije pokazuju da kasnije mogu dovesti do raka jajnika.

Autori studije priznaju da je ograničenje njihovog istraživanja mali broj slučajeva raka jajnika uprkos velikoj studijskoj populaciji. U svom sažetku konferencije, oni kažu da su podaci koje su koristili bili „veoma validni“, ali da je dijagnoza PCOS-a izazovna i da nisu bili u stanju da „objasne promene u dijagnostičkoj praksi tokom vremena.

Istraživanje nije ispitalo zašto žene u postmenopauzi imaju veću vjerovatnoću da razviju rak jajnika. Dr Frandsen je rekao da je PCOS složeno stanje, ali dugotrajna izloženost potencijalnim faktorima koji izazivaju rak može biti iza nalaza, kao što je višak proizvodnje muških polnih hormona.