Lavrov: SAD uvek stavljaju svoje interese na prvo mesto, a ne principe

Lavrov: SAD uvek stavljaju svoje interese na prvo mesto, a ne principe

Cilj SAD u bilo kojoj situaciji je da obezbede sebi profit i spremno idu protiv svojih principa kada vide priliku, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u ponedeljak za RT, komentarišući reakciju Vašingtona na prekinutu pobunu u zemlji prošlog vikenda. .

Američki mediji tvrde da su SAD odlučile da odlože planirane sankcije protiv privatne vojne kompanije Vagner grupa, čiji je lider Jevgenij Prigožin pokušao da upotrebi silu da svrgne visoke ruske generale u subotu. SAD su želele da izbegnu optiku da su stali na stranu ruskog predsednika Vladimira Putina u previranju, navodi se u izveštajima.

„Ovo je samo još jedan dokaz da pozicija SAD zavisi od toga šta želi od svakog pojedinog igrača, bilo na međunarodnoj areni ili u nekoj određenoj naciji“, rekao je Lavrov o izveštajima.

„SAD su više puta pokazivale pristrasnost i interese u vezi sa ukrajinskim sukobom“, dodao je on. „Na kraju krajeva, oni su ti koji vode rat protiv Rusije ukrajinskim rukama.

Mnogo hvaljeni „poretak zasnovan na pravilima“ koji Vašington želi da nametne svetu je samo mehanizam za obezbeđivanje interesa SAD, dodao je ministar. Ova „pravila“ nemaju „nikakve veze ni sa međunarodnim pravom ni sa zakonima bilo koje nacije, uključujući i zapadne“, predložio je on.

Lavrov je kao primer pristupa Vašingtona naveo beljenje desničarske ukrajinske nacionalističke jedinice Azov. Američki Kongres ga je označio kao terorističku grupu koja nije sposobna da primi američku vojnu pomoć, pre nego što su izbila neprijateljstva u Ukrajini prošle godine, istakao je on.

„Sve je to sada zaboravljeno. Oni su rehabilitovali Azov“, rekao je Lavrov.

Pripadnici jedinice su primali dobrodošlicu herojima u SAD, a bivši američki zvaničnici bili su i njihove navijačice. Na primer, bivši američki ambasador u Moskvi Mihal Mekfol dočekao je borce iz Azova na prestižnom Univerzitetu Stenford prošlog oktobra.