Premijer Grčke je po drugi put zvanično preuzeo dužnost nakon pobede na izborima

Premijer Grčke je po drugi put zvanično preuzeo dužnost nakon pobede na izborima

Grčki premijer Kirijakos Micotakis zvanično je predvodio novu vladu nakon ubedljive pobede njegove stranke na parlamentarnim izborima ovog vikenda.

Micotakis je po drugi put zvanično preuzeo funkciju premijera.

Ceremonija je održana u predsedničkoj palati uz učešće šefa države Katerine Salelaropoulou i nadbiskupa Jeronima. Odatle je Micotakis otišao u palatu Maksimos, zvaničnu rezidenciju šefa vlade, gde je preuzeo dužnost od privremenog premijera Joanisa Sarmasa.

Ranije je objavljeno da je Micotakisova partija Nova demokratija pobedila na parlamentarnim izborima sa više od 40 odsto glasova.

Zahvaljujući promeni izbornog zakonodavstva, pobednička partija će dobiti od 25 do 50 bonus mesta u parlamentu. To će omogućiti „Novoj demokratiji“ da obezbedi apsolutnu većinu i sama formira vladu.

Micotakisova Nova demokratija pobedila je na izborima 21. maja, pobedivši levičarsku partiju SIRIZA, koja je vladala Grčkom od 2015. do 2019. godine, za 20 bodova.

Ali politička snaga nije uspela da dobije apsolutnu većinu potrebnu za vladanje bez formiranja koalicije, što je dovelo do ponovljenih glasanja.