Ruski poslanik kaže da „nema razloga“ da se zabrani Vagner grupa u Rusiji

Ruski poslanik kaže da „nema razloga“ da se zabrani Vagner grupa u Rusiji

Andrej Kartapolov, šef komiteta Državne dume za odbranu, smatra da nema razloga da se Vagner grupa, koja je učestvovala u pobuni koju je pokrenuo njihov lider Jevgenij Prigožin, stavi na crnu listu, prenosi Ukrinform.

MP tvrdi da pripadnici Vagner grupe koji su bili u Rostovu na Donu „nisu uradili ništa loše“ jer su „izvršavali naređenja svoje komande“. Po njegovom mišljenju, oni „nisu nikoga uvredili, ništa nisu razbili“ i niko nema zamerki na njih – „ni stanovnici Rostova, ni pripadnici Južnog vojnog okruga, ni organi reda“.

Kartapolov je napomenuo da sudbina Vagner grupe kao takve još nije utvrđena. Istovremeno, smatra da nije potrebno zabraniti organizaciju.

„Zašto da se to zabrani? Uostalom, ovde se sva pitanja upućuju vođi ove grupe… Mora da odgovori onaj ko je pokrenuo pobunu. Tradicionalno, samo sečemo sve u koren“, rekao je ruski poslanik. dodajući da je Vagner borbeno najsposobnija jedinica u Rusiji, a njeno „raspršivanje“ bi bio „najbolji poklon za NATO i Ukrajinu“.

Kako je saopšteno, 23. juna Jevgenij Prigožin, šef PMC „Vagner“, krenuo je na demarš protiv ruskog vojnog vrha, posebno protiv ministra odbrane Sergeja Šojgua. Prigožinova privatna vojska preuzela je kontrolu nad Rostovom na Donu i delom Voronješke oblasti 24. juna, nakon čega je vođa Vagnera naredio svojim plaćenicima da napreduju na Moskvu.

Ruski predsednik Vladimir Putin osudio je pokušaj pobune, nazvavši ga udarcem u leđa zemlji i obećavši „oštru kaznu“ za one koji su umešani.

Kasnije istog dana, Aleksandar Lukašenko je, u koordinaciji sa Putinom, razgovarao sa Prigožinom. Nakon ovih pregovora, Lukašenkova kancelarija je izvestila o dogovoru o deeskalaciji u kojem je Prigožin bio prognan u Belorusiju i da se protiv Vagnerovih snaga ne preduzimaju nikakve pravne radnje.

Vojni konvoj koji je krenuo ka Moskvi napravio je polukružno okretanje nešto više od 160 milja od ruske prestonice. Plaćenici su se povukli i iz zauzetog ruskog vojnog štaba u Rostovu na Donu.

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, Aleksij Danilov, nazvao je pokušaj pobune prvom etapom u demontaži sistema koji je izgradio ruski predsednik Vladimir Putin.