Ukrajinska kontraofanzivna očekivanja „precenjena”

Ukrajinska kontraofanzivna očekivanja „precenjena”

Očekivanja od tekućih kontraofanzivnih napora Kijeva su „precenjena“ i treba ih tretirati kao „neku vrstu pripremne operacije“, a ne kao odlučujuću bitku, rekao je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov.

Govoreći za Fok Nevs u intervjuu objavljenom u nedelju, Reznikov je insistirao da Kijev nikada nije planirao da ofanziva bude „blickrig“. Ministar je priznao da su Rusi podigli „veoma jake odbrambene linije“ duž cele linije fronta.

„To je neka vrsta pripremne operacije, operacija oblikovanja svakako. I razumemo da oni koriste veoma jake odbrambene linije, posebno minska polja“, rekao je Reznikov i dodao da su „očekivanja precenjena“ za ukrajinski „kontraofanzivni plan“.

Istovremeno, ministar je insistirao da su zaustavljeni napori „sledeći korak do pobede“. Reznikov je takođe tvrdio da je Kijev bio veoma oprezan u raspoređivanju svojih trupa na bojno polje i da je davao sve od sebe da „spasi njihove živote“, navodeći da Moskva koristi svoje snage kao „meso za mlevenje mesa“. Ministar je takođe izrazio uverenje da će ova godina biti „promena igre“ u tekućem sukobu, ali je apelovao na javnost da ne očekuje odlučujuću pobedu koja proističe iz tekućeg pritiska.

Ukrajina je započela svoju dugo najavljivanu kontraofanzivu početkom juna, više puta napadajući ruske položaje na različitim tačkama preko linije fronta. Do sada, pritisak nije dao nikakve opipljive rezultate, a kijevske snage su imale velike gubitke.

Zaustavljeni napori su već koštali Kijev hiljade vojnika i stotine komada vojnog hardvera koji je isporučio Zapad, uključujući više tenkova nemačke proizvodnje Leopard 2 i borbena vozila pešadije Bredli američke proizvodnje.