Američka obalska straža će voditi istragu o imploziji Titana uz pomoć Kanade, Francuske, Velike Britanije

Američka obalska straža će voditi istragu o imploziji Titana uz pomoć Kanade, Francuske, Velike Britanije

Američka obalska straža saopštila je u nedelju da vodi istragu o gubitku podmornice Titan koja je prevozila pet ljudi na Titanik, kako bi utvrdila šta je izazvalo njenu eksploziju.

Kapetan Džejson Nojbauer, glavni istražitelj, rekao je da su operacije spasavanja u toku i da su mapirali mesto nesreće. On nije dao rok za istragu. Nojbauer je rekao da je sazivanje istražnog odbora marinaca najviši nivo istrage koju vodi obalska straža SAD.

Istražitelji blisko sarađuju sa drugim nacionalnim i međunarodnim istražnim organima, uključujući Nacionalni odbor za bezbednost u saobraćaju SAD, Odbor za bezbednost u transportu Kanade, francuski odbor za istragu pomorskih nesreća i Ogranak za istraživanje morskih nesreća Ujedinjenog Kraljevstva, dodao je Nojbauer. Dokazi se prikupljaju u luci Sent Džons, Njufaundlend, u koordinaciji sa kanadskim vlastima.

Odbor obalske straže može dati preporuke tužiocima da po potrebi izvedu građanske ili krivične sankcije.

Američka mornarica saopštila je u nedelju da neće koristiti veliki deo opreme za spasavanje koju je upotrebila u nastojanju da izvuče podmornicu Titan.

Fliavai Deep Ocean Salvage Sistem je imao sposobnost da podigne netaknut Titan nazad na površinu. Američka obalska straža saopštila je u četvrtak da su ostaci iz podmornice pronađeni na otprilike 1.600 stopa (488 metara) od Titanika u vodama severnog Atlantika.

Podmornica Titan je eksplodirala na putu da obiđe olupinu Titanika, ubivši svih petoro na brodu. Krhotine su se nalazile na oko 12.500 stopa (3.810 metara) pod vodom.

Mornarica bi koristila sistem za spasavanje okeana samo ako bi postojali komadi dovoljno veliki da zahtevaju upotrebu specijalizovane opreme.

„Napori su usredsređeni na pomoć u mapiranju polja krhotina u pripremi za napore za oporavak i na podršku istražnim radnjama. Napori da se mobiliše oprema kao što je Fliavai Deep Ocean Salvage Sistem su prekinuti“, rekao je zvaničnik mornarice za Asošijeted pres.

Mornarica opisuje Fliavai Deep Ocean Salvage Sistem kao „prenosivi sistem za podizanje brodova dizajniran da obezbedi pouzdan kapacitet podizanja dubokog okeana do 60.000 funti za izvlačenje velikih, glomaznih i teških potopljenih objekata kao što su avioni ili mala plovila“.

Titan je bio težak 20.000 funti (9.071 kilogram).

Mornarica nastavlja da podržava obalsku stražu SAD dok se operacije nastavljaju.

U subotu je Kanadski odbor za bezbednost u saobraćaju saopštio da je započeo istragu o gubitku podmornice i da je razgovarao sa onima koji su putovali Titanovim matičnim brodom, Polarnim princom.

Vlasti SAD i Kanade započele su proces istraživanja uzroka podvodne implozije i bore se sa pitanjima ko je odgovoran za utvrđivanje kako se tragedija odvijala.

„Sprovodimo bezbednosnu istragu u Kanadi s obzirom da se radilo o brodu pod kanadskom zastavom koji je otplovio iz kanadske luke i bio umešan u ovu nesreću, iako u međunarodnim vodama“, rekla je Keti Foks, predsednica odbora za transport. „Druge agencije mogu odlučiti da sprovode istrage.“

Polarni princ je napustio Njufaundlend 16. juna, vukući nesrećni Titan. Na brodu je bila 41 osoba – 17 članova posade i 24 druga – uključujući petočlani tim Titana.

Foks je rekao da će kanadski odbor za bezbednost u saobraćaju deliti informacije koje prikupi sa drugim agencijama, kao što su Nacionalni odbor za bezbednost u saobraćaju SAD i Obalska straža SAD, u granicama kanadskog zakona. Snimci glasa i izjave svedoka zaštićeni su kanadskim zakonom, rekla je ona.

„Ne želimo da dupliramo napore. Želimo da sarađujemo“, rekla je ona.

Kraljevska kanadska konjička policija je takođe objavila u subotu da proučava okolnosti koje su dovele do smrti Titana kako bi odlučila da li je potrebna potpuna istraga. Ta puna istraga biće sprovedena samo ako se čini da je prekršen krivični, savezni ili pokrajinski zakon, rekli su zvaničnici.

Obalska straža je predvodila početnu misiju potrage i spasavanja, ogroman međunarodni napor koji je verovatno koštao milione dolara.

OceanGate Ekpeditions, kompanija koja je posedovala i upravljala Titanom, nalazi se u SAD, ali je podmornica registrovana na Bahamima. OceanGate se nalazi u Everetu u Vašingtonu, ali je zatvoren kada je Titan pronađen. U međuvremenu, Titanov matični brod, Polar Prince, bio je iz Kanade, a ubijeni su bili iz Engleske, Pakistana, Francuske i SAD.

Dubokomorske istrage obećavaju da će biti duge i mukotrpne. Kako će se celokupna istraga odvijati je komplikovana činjenicom da svet istraživanja dubokog mora nije dobro regulisan.

Ključni deo svake istrage će verovatno biti sam Titan. Titan nije registrovan kao američko plovilo ili kod međunarodnih agencija koje regulišu bezbednost. I nije ga klasifikovala grupa pomorske industrije koja postavlja standarde o pitanjima kao što je konstrukcija trupa.

Izvršni direktor OceanGate-a Stokton Raš, koji je pilotirao Titanom kada je eksplodirao, požalio se da propisi mogu ugušiti napredak.

Jedno pitanje koje izgleda bar delimično rešeno je kada se verovatno dogodila implozija. Nakon što je prijavljen nestanak Titana, mornarica se vratila i analizirala svoje akustične podatke i pronašla „anomaliju“ u nedelju koja je bila u skladu sa implozijom ili eksplozijom u opštoj blizini mesta gde je brod delovao kada je komunikacija izgubljena, rekao je visoki američki predstavnik. Zvaničnik mornarice.

Mornarica je prosledila informacije Obalskoj straži, koja je nastavila potragu jer se podaci ne smatraju definitivnim, rekao je zvaničnik, koji je pod uslovom anonimnosti razgovarao o osetljivom sistemu akustične detekcije.

Titan je lansiran u 8 sati ujutru tog dana i prijavljeno je da kasni tog popodneva oko 700 kilometara južno od Sent Džonsa, Njufaundlend. Spasioci su dovezli brodove, avione i drugu opremu u to područje.

Svaki djelić nade koji je preostao da se posada nađe živa zbrisana je rano u četvrtak, kada je obalska straža objavila da su ostaci pronađeni u blizini Titanika.

U eksploziji su poginuli Raš; dva člana ugledne pakistanske porodice, Šahzada Davud i njegov sin Suleman Davud; britanski avanturista Hamish Harding; i stručnjak za Titanik Pol-Anri Nargeolet.

Pitanja o bezbednosti podmornice postavili su i bivši zaposleni u kompaniji i bivši putnici.