Zelenski i Trudo razgovaraju o situaciji na bojnom polju, ruskoj pretnji u Zaporoškoj NE

Zelenski i Trudo razgovaraju o situaciji na bojnom polju, ruskoj pretnji u Zaporoškoj NE

U telefonskom razgovoru, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i premijer Kanade Džastin Trudo razgovarali su o situaciji na bojnom polju i pretnji koju predstavljaju ruske okupacione trupe u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani (NE), objavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u Telegramu, javlja dopisnik Ukrinforma.

„Održao sam prvi u nizu važnih telefonskih razgovora – sa premijerom Kanade Džastinom Trudoom. Zahvalan sam mu na nedavnoj poseti Kijevu i Kanadi i svim Kanađanima na njihovoj kontinuiranoj podršci Ukrajini“, napisao je Zelenski.

Predsednik Ukrajine je govorio o trenutnoj situaciji na ratištu i podelio ukrajinske ocene o pokušaju državnog udara u Rusiji i njegovom uticaju na tok ratnih dejstava.

Pored toga, Zelenski je skrenuo pažnju Trudoa na preteću situaciju koju su stvorile ruske okupacione trupe u Zaporožskoj elektrani.

„Nedovoljna reakcija sveta na rusko dizanje brane hidroelektrane Kahovka u vazduh i pokušaj miniranja brane na akumulaciji Krivi Rog omogućavaju okupatorima da pripreme teroristički napad sa curenjem radijacije na ZNPP“, naglasio je Zelenski.

Šef države je izrazio uverenje da partneri Ukrajine treba da pokažu principijelan odgovor, posebno na Samitu NATO-a u Viljnusu.