Baltičke zemlje i Finska spremne su da po potrebi zajednički zatvore granice sa Ruskom Federacijom i Belorusijom

Baltičke zemlje i Finska spremne su da po potrebi zajednički zatvore granice sa Ruskom Federacijom i Belorusijom

Letonija, zajedno sa Litvanijom, Estonijom i Finskom, koordinira pojačane mere granične kontrole na spoljnoj granici, zajednički odlučujući da zatvori granice sa Rusijom i Belorusijom, ako bude potrebno.

Ovo je u subotu u emisiji Letonskog radija rekao izabrani predsednik Letonije Edgars Rinkevičs, prenosi „Evropska istina“.

Prema rečima Rinkeviča, iako trenutno nema potrebe za zatvaranjem ruske i beloruske granice, pojačana je spremnost za odgovor, a Letonija ne planira da revidira ograničenja prelaska granice i procedure izdavanja viza za ruske državljane.

„Kao u septembru prošle godine, kada je počela mobilizacija u Rusiji, rekli smo i sada možemo da kažemo da ni mobilizacija ni aktuelna dešavanja u Rusiji nisu razlog da se nekome izda humanitarna ili bilo koja druga viza, ili da se relaksira pravila ulaska u Letoniju“, rekao je izabrani letonski predsednik.

„Bežanje od puča ili učešće u ustanku nije razlog da dođete u Letoniju i razmotrite pitanje neke vrste reciprociteta“, dodao je on.

Rinkevičs je napomenuo da je Letonija uvela vanredno stanje i na letonsko-beloruskoj i letonsko-ruskoj granici, a počela je i da podiže barikade u ovim oblastima.

„Ali u slučaju ozbiljnije krize, samo izgradnja ograde neće biti dovoljna. Ovde će morati da rade Državna granična služba i Oružane snage, a bez pomoći saveznika neće biti tako lako kontrolisati situaciju. “, smatra političar.

Kao što znate, od večeri 23. juna u Rusiji se odvija stvarni sukob snaga između šefa PMC „Vagner“ i zvaničnog ruskog rukovodstva. Vladimir Putin je u posebnom obraćanju govorio o građanskom ratu i pobuni.

U subotu uveče, posle razgovora sa samoproglašenim predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, Prigožin je rekao da njegovi plaćenici raspoređuju kolone i vraćaju se u terenske logore. Kasnije se saznalo da će krivični postupak protiv Prigožina biti zatvoren, a on će „otići u Belorusiju“.