Panamski kanal odlaže ograničenja dubine nakon preko potrebne kiše

Panamski kanal odlaže ograničenja dubine nakon preko potrebne kiše

Panamski kanal će odložiti ograničenja dubine koja su bila predviđena da utiču na najveće brodove koji prelaze ključni plovni put, saopštila je uprava kanala, nakon što je preko potrebna kiša pružila olakšanje zategnutom pomorskom prolazu, preneo je Rojters.

Predviđeno je da niz mera stupi na snagu 25. juna i 9. jula, a koje zahtevaju da brodovi plutaju na većim dubinama, što znači da moraju da nose manje tereta ili na neki drugi način izgube težinu i utiču na trgovinu na jednom od najprometnijih komercijalnih prelaza na svetu.

Kišna sezona u Panami je bila spora da bi dala predah višemesečnoj suši. Međutim, očekuje se da će kiše izbaciti između 70 mm i 80 mm padavina u basen Panamskog kanala u naredna 72 sata, navodi meteorološka služba zemlje.

Brodovi Neo-Panamak mogu da nastave da plove na prethodnoj granici dubine od 13,41 m, a brodovi Panamak mogu da se kreću na 12,04 m, saopštila je uprava kanala u savetu za klijente koje je video Rojters.

Administracija nije precizirala do kada će mere biti odložene, ali je saopštila da će nastaviti da prati nivoe vode i „blagovremeno najavljuje buduća prilagođavanja nacrta“.

Uprava za kanal je ranije najavila još jedno pooštravanje, zakazano za 19. jul, ali se na to nije osvrnula u svom savetovanju za klijente. Zvaničnici nisu odmah odgovorili na zahtev Rojtersa za pojašnjenje.

Od početka godine, kanal je uveo niz ograničenja dubine jer je suša, uzrokovana vremenskim fenomenom El Nino, izvršila pritisak na njegove zalihe vode.

Panamski kanal pogođen sušom dodatno ograničava maksimalnu dubinu broda