Nema direktnih dokaza da je COVID počeo u laboratoriji u Vuhanu

Nema direktnih dokaza da je COVID počeo u laboratoriji u Vuhanu

Američke obaveštajne agencije nisu pronašle direktne dokaze da je pandemija COVID-19 proistekla iz incidenta na kineskom Institutu za virusologiju Vuhan, navodi se u izveštaju sa kojeg je u petak skinuta oznaka tajnosti, piše Rojters.

U izveštaju Kancelarije direktora nacionalne obaveštajne službe (ODNI) na četiri stranice navodi se da američka obaveštajna zajednica još uvek ne može da isključi mogućnost da je virus došao iz laboratorije i da nije uspela da otkrije poreklo virusa. pandemija.

„Centralna obaveštajna agencija i druga agencija i dalje nisu u stanju da utvrde tačno poreklo pandemije COVID-19, jer se obe (prirodne i laboratorijske) hipoteze oslanjaju na značajne pretpostavke ili se suočavaju sa izazovima sa konfliktnim izveštavanjem“, navodi se u izveštaju ODNI.

U izveštaju se navodi da, iako je na institutu Vuhan (VIV) obavljen „opsežan rad“ na koronavirusima, agencije nisu pronašle dokaze o konkretnom incidentu koji bi mogao da izazove izbijanje.

„I dalje nemamo naznaka da su istraživački fondovi VIV-a pre pandemije uključivali SARSCoV-2 ili bliskog rodonačelnika, niti bilo kakve direktne dokaze da se dogodio specifični incident u vezi sa istraživanjem sa osobljem VIV-a pre pandemije koji je mogao da izazove pandemiju COVID-a, “, navodi se u izveštaju.

Poreklo pandemije korona virusa je predmet žestoke debate u Sjedinjenim Državama skoro od kada su prijavljeni prvi slučajevi ljudi u Vuhanu krajem 2019.

Američki predsednik Džo Bajden u martu je potpisao nacrt zakona kojim se deklasifikuju podaci vezani za poreklo pandemije.

Bajden je prilikom potpisivanja rekao da deli cilj Kongresa da objavi što više informacija o poreklu COVID-19.

Debatu je podstakao izveštaj Volstrit džornala u februaru koji je američko ministarstvo energetike ocenilo sa „malim poverenjem“ u poverljivi izveštaj obaveštajnih službi da je pandemija najverovatnije nastala usled curenja iz kineske laboratorije, procenu koju Peking poriče.

Direktor FBI Kristofer Rej rekao je 28. februara da je njegova agencija već neko vreme procenila da je poreklo pandemije „najverovatnije potencijalni laboratorijski incident“ u kineskom gradu Vuhanu. Kina je rekla da ova tvrdnja nema „ikakvog kredibiliteta“.

Od 20. marta, četiri druge američke agencije i dalje su procenile da je COVID-19 verovatno posledica prirodnog prenošenja, dok dve nisu bile odlučile.