Gledajući unazad, turista sebe naziva „naivnim“ što je 2021. zaronio do Titanika

Gledajući unazad, turista sebe naziva „naivnim“ što je 2021. zaronio do Titanika

Pošto je međunarodnom potragom utvrđeno da je došlo do implozije broda koji je krenuo ka podvodnim olupinama Titanika, čovek koji je bio jedan od prvih mušterija ove kompanije za podmornice okarakterisao je zaron koji je napravio pre dve godine kao samoubistvo, piše AP.

„Morate biti malo ludi da biste uradili ovakve stvari“, rekao je Artur Lojbl, 61-godišnji penzionisani biznismen i avanturista iz Nemačke.

Loibl je u sredu rekao Asošijeted presu da je prvi put imao ideju da vidi olupinu Titanika dok je bio na putovanju na Južni pol 2016. U to vreme, ruska kompanija je nudila ronjenje za pola miliona dolara.

Nakon što je kompanija OceanGate sa sedištem u državi Vašington najavio sopstvenu operaciju godinu dana kasnije, on je iskoristio priliku, plativši 110.000 dolara za ronjenje 2019. koje je propalo kada prva podmornica nije preživela testiranje.

Dve godine kasnije otišao je na putovanje koje je bilo uspešno, zajedno sa izvršnim direktorom OceanGate-a Stoktonom Rašom, francuskim roniocem i stručnjakom za Titanik Polom-Anrijem Nargeoletom i dvojicom muškaraca iz Engleske.

„Zamislite metalnu cev dugu nekoliko metara sa metalnim limom za pod. Ne možete da stojite. Ne možete da kleknete. Svi sede blizu ili jedan na drugome“, rekao je Loibl. „Ne možete biti klaustrofobični.“

Tokom 2,5-časovnog spuštanja i uspona, svetla su isključena da bi se uštedela energija, rekao je, a jedino osvetljenje je dolazilo od fluorescentnog svetlećeg štapa.

Ronjenje je više puta odlagano da bi se rešio problem sa baterijom i tegovima za balansiranje. Ukupno je putovanje trajalo 10,5 sati.

Grupa je imala sreće i uživala je u neverovatnom pogledu na olupinu, rekao je Loibl, za razliku od posetilaca na drugim zaronima koji su mogli da vide samo polje krhotina ili u nekim slučajevima uopšte ništa. Neki kupci su izgubili bespovratna plaćanja nakon što je loše vreme onemogućilo spuštanje.

On je Raša opisao kao majstora koji je pokušao da se zadovolji sa onim što je bilo na raspolaganju za izvođenje ronjenja, ali gledajući unazad, rekao je, „to je bilo pomalo sumnjivo.“

„Bio sam malo naivan, sada gledajući unazad“, rekao je Loibl, poredeći to sa samoubilačkom misijom.

Podvodna podmornica OceanGate u kojoj su bili Raš, Nargeolet, britanski avanturista i dva člana pakistanske poslovne porodice nestala je u nedelju nakon što je krenula ka olupini čuvenog broda, koji je udario u santu leda i potonuo 1912. godine, pri čemu je poginulo svih osim oko 700 od oko 2.200 putnika i posade.

Novootkrivene tvrdnje sugerišu da su tokom razvoja podmornice, nazvane Titan, davana značajna bezbednosna upozorenja.

Američka obalska straža je predvodila potragu i u četvrtak je objavila da je nestala podmornica eksplodirala u blizini olupine Titanika, pri čemu je poginulo svih pet ljudi na brodu.