Irska će poništiti prethodne krivične presude za istopolne veze

Irska će poništiti prethodne krivične presude za istopolne veze

Irska vlada planira da poništi krivične presude za istopolne seksualne odnose pre 1993. i zabrani terapiju konverzije, piše „Evropska istina“.

Do 1993. godine homoseksualizam je bio zabranjen u Irskoj, a za to je osuđen najmanje 941 muškarac. Sada je Ministarstvo pravde zemlje formiralo radnu grupu za poništavanje ovih kazni.

Zbog toga je planirano da osuda za homoseksualizam pre 1993. godine ne bude uzeta u obzir u ličnom dosijeu kao ranije počinjeno krivično delo.

Posebna oblast delovanja radne grupe biće izrada Nacrta zakona o zabrani konverzione terapije – nasilnih pokušaja promene seksualne orijentacije ili rodnog identiteta osobe.

Irski ministar za decu, jednakost, invalidnost, inkluziju i omladinu Roderik O’Gorman rekao je parlamentu da će konverziona terapija biti kriminalizovana 2024. godine. Neće obuhvatiti razgovore između roditelja i dece o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.

2018. godine, na 25. godišnjicu dekriminalizacije homoseksualizma, irska vlada je izdala zvanično izvinjenje homoseksualcima koji su procesuirani zbog svoje seksualne orijentacije.

Pre toga, Leo Varadkar, otvoreni homoseksualac, prvi put je postao premijer zemlje, a i dalje je na čelu vlade.

U 2015. godini, pretežno katolička Irska podržala je legalizaciju istopolnih brakova.