Makron želi da se pridruži samitu BRIKS-a

Makron želi da se pridruži samitu BRIKS-a

Francuska je zatražila poziv na samit BRIKS-a zakazan za avgust u Južnoj Africi, saopštila je ministarka spoljnih poslova Ketrin Kolona. Ako bi dobila dozvolu, Francuska bi bila prva zemlja G7 koja će prisustvovati samitu koji održava blok.

Kolona je otkrila da je obavestila Pretoriju o „interesovanju“ francuskog predsednika Emanuela Makrona da prisustvuje konferenciji kao posmatrač.

„Informisala sam svog kolegu… o dostupnosti predsednika i zainteresovanosti za nastavak dijaloga koji Francuska održava sa BRIKS-om“, rekla je Kolona na konferenciji za novinare u Pretoriji u utorak posle sastanka sa svojim južnoafričkim kolegom Naledijem Pandorom, prenosi AFP.

U Johanesburgu će od 22. do 24. avgusta biti održan 15. samit BRIKS grupe velikih ekonomija u usponu – Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike.

Makronovi odnosi sa Rusijom, članicom BRIKS-a, posebno su zategnuti. Francuski predsednik je optužio Moskvu da širi antifrancusku propagandu u afričkim zemljama, gde je Pariz izgubio uticaj poslednjih godina. Francuski lider je takođe pozvao na mirovne pregovore u Ukrajini i pozicionirao se kao potencijalni posrednik, uprkos tome što nastavlja da šalje teško naoružanje u Kijev i podržava mirovni plan koji je izradila Ukrajina kojem se Rusija oštro protivi.

Francuski javni emiter RFI citira Colona da je rekao da Pariz „razmišlja naglas“, dodajući da je „dijalog uvek pozitivan; čak i kada se ne slažete 100% u svemu, morate razgovarati da biste se razumeli i pronašli rešenja. ”

Kao odgovor, južnoafrički ministar spoljnih poslova Pandor veruje da bi učešće Francuske bila „inovacija u okviru trenutnog modela učešća BRIKS-a” koja bi „pojačala globalni domet BRIKS foruma”.

Međutim, ona je rekla da je odluka na južnoafričkom predsedniku Sirilu Ramafosi, koji je sadašnji predsedavajući bloka.

Tokom telefonskog razgovora sa Ramafozom ranije ovog meseca, Makron je navodno pomenuo mogućnost da dobije poziv da prisustvuje samitu BRIKS-a u Johanesburgu.

Ramafosa bi trebalo da otputuje u Pariz kasnije ove nedelje na samit o novom globalnom finansijskom paktu 22. i 23. juna.