Šef UN-a poziva na ubrzanje izvoza crnomorskog žita

Šef UN-a poziva na ubrzanje izvoza crnomorskog žita

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je na ubrzanje isporuke crnomorskog žita iz ukrajinskih luka u skladu sa sporazumom koji omogućava siguran ratni izvoz, rekao je portparol UN u utorak, dok Rusija preti da će sledeći put napustiti pakt mesec dana, preneo je Rojters.

Ujedinjene nacije i Turska su posredovale u Inicijativi za crnomorsko žito sa Rusijom i Ukrajinom u julu 2022. kako bi pomogli u rešavanju globalne krize hrane koja je pogoršana invazijom Moskve na njenog suseda i blokadom ukrajinskih crnomorskih luka.

Ali izvoz hrane je „značajno opao sa maksimuma od 4,2 miliona metričkih tona u oktobru 2022. na 1,3 miliona metričkih tona u maju, što je najmanji obim od kada je Inicijativa počela prošle godine“, rekao je zamenik portparola UN-a Farhan Hak.

Gutereš je bio razočaran usporenim tempom inspekcija brodova i isključenjem luke Južni (Južni) – jedne od tri ukrajinske luke obuhvaćene ugovorom o izvozu u Crnom moru.

„Generalni sekretar poziva strane da ubrzaju operacije i podstiče ih da učine sve što je u njihovoj moći da obezbede nastavak ovog vitalnog sporazuma, koji treba da bude obnovljen 17. jula“, naveo je Hak u saopštenju.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je prošle nedelje da Rusija razmišlja o povlačenju iz sporazuma o crnomorskom žitu.

Dogovor o Crnom moru takođe dozvoljava isporuku amonijaka, ali se ništa nije dogodilo. Rusija je pumpala do 2,5 miliona tona amonijaka godišnje u luku Pivdenji za globalni izvoz. Ali gasovod je zatvoren zbog rata i ranije ovog meseca Moskva je optužila ukrajinske snage da su digle u vazduh deo gasovoda.

Ponovno pokretanje gasovoda bio je jedan od nekoliko ruskih zahteva postavljenih u razgovorima o produženju ugovora o crnomorskom žitu. Prošlog meseca počela je da zaustavlja brodove koji putuju do luke Pivdenji u skladu sa ugovorom o žitu u Crnom moru dok se cevovod za amonijak ponovo ne pokrene.

Da bi se Rusija ubedila da pristane na inicijativu, takođe je u julu 2022. sklopljen trogodišnji pakt u kome su Ujedinjene nacije pristale da pomognu Moskvi da prevaziđe sve prepreke za sopstvene isporuke hrane i đubriva.

Dok ruski izvoz hrane i đubriva ne podleže sankcijama Zapada uvedenim nakon invazije na Ukrajinu, Moskva kaže da su ograničenja plaćanja, logistike i osiguranja predstavljala barijeru za isporuke.

UN su potvrdile da ne mogu učiniti ništa da se pozabave nekim od centralnih ruskih pritužbi, prenela je u utorak državna novinska agencija TASS rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Hak je rekao da su Ujedinjene nacije „potpuno posvećene“ podršci implementaciji Crnomorske inicijative za žito i paktu za olakšavanje izvoza hrane i đubriva iz Rusije.

„Ovo je posebno kritično sada kada počinje nova žetva žitarica i u Ukrajini i u Ruskoj Federaciji“, rekao je on.