Na samitu o oporavku, britanski Sunak će predstaviti veliku podršku Ukrajini

Na samitu o oporavku, britanski Sunak će predstaviti veliku podršku Ukrajini

Britanski premijer Riši Sunak predstaviće veliki paket za Ukrajinu, uključujući 3 milijarde dolara dodatnih garancija za otključavanje kredita Svetske banke, prvog dana samita čiji je cilj da podstakne napore za obnovu zemlje u sredu, preneo je Rojters.

Na početku dvodnevne konferencije o oporavku Ukrajine u Londonu, Sunak će predstaviti paket koji će takođe uključivati 240 miliona funti (306 miliona dolara) bilateralne pomoći i proširenje britanskih međunarodnih investicija u Ukrajini.

Britanija je bila jedan od glavnih koji podržava Ukrajinu otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju u punom obimu u februaru prošle godine, a Sunak se nada da će konferencija učvrstiti poziciju Londona, dok će privatni sektor podstaći da učini više na obnovi.

„Dakle, zajedno sa našim saveznicima održaćemo našu podršku odbrani Ukrajine i kontraofanzivi, i stajaćemo uz Ukrajinu onoliko dugo koliko je potrebno dok oni nastave da pobeđuju u ovom ratu“, rekao će Sunak na konferenciji, prema na odlomke njegovog govora koje je objavila njegova kancelarija.

„Ponosan sam što danas objavljujemo višegodišnju posvećenost podršci ukrajinskoj ekonomiji, a u naredne tri godine daćemo garancije za kredit u vrednosti od 3 milijarde dolara.

Ajai Banga, predsednik Grupacije Svetske banke, rekao je da će joj garancije omogućiti da nastavi da pomaže „ljudima da obnove svoje živote nakon razaranja“.

Takođe se očekuje da će Sjedinjene Države u sredu postaviti „novi, robusni“ paket pomoći Ukrajini.

Posle više od godinu dana rata u Ukrajini, Sunak se nada da će konferencija ohrabriti privatni sektor da iskoristi svoje resurse kako bi ubrzao obnovu Ukrajine, ali će zvaničnici takođe morati da se bore sa pitanjem ponude neke vrste osiguranja od ratne štete i razaranja .

Njegova kancelarija je saopštila da će na samitu pokrenuti i Okvir Londonske konferencije za osiguranje od ratnog rizika i da su neke velike kompanije već potpisale takozvani ukrajinski poslovni dogovor, izjavu podrške oporavku Ukrajine.

Ukrajina traži do 40 milijardi dolara za finansiranje prvog dela „Plana zelenog Maršala“ za obnovu svoje ekonomije, uključujući razvoj industrije čelika bez uglja, rekao je visoki ukrajinski zvaničnik pre konferencije.

Ukupan račun će biti ogroman, a Ukrajina, Svetska banka, Evropska komisija i Ujedinjene nacije su u martu procenile da je trošak iznosio 411 milijardi dolara za prvu godinu rata. Lako bi mogao da dostigne više od 1 bilion dolara.