Džonsonu je oduzet poseban pristup parlamentu zbog laganja o kovid žurkama

Džonsonu je oduzet poseban pristup parlamentu zbog laganja o kovid žurkama

Bivšem britanskom premijeru Borisu Džonsonu oduzet je poseban pristup parlamentu nakon što su se poslanici složili sa nalazima izveštaja da ih je lagao o zabavama osoblja u Dauning Stritu usred ograničenja pandemije COVID-19, prenosi Skaj njuz.

Sa 354 glasa za i sedam, poslanici su podržali izveštaj odbora u kome se zaključuje da je Džonson namerno obmanuo kolege svojim komentarima o mogućim okupljanjima osoblja radi druženja i opuštanja u vreme kada su svi Britanci pod strogim ograničenjima zbog epidemije korona virusa.

Među Džonsonovim kolegama konzervativcima, 118 je glasalo za, a 225 je bilo uzdržano.

Poslanici-autori izveštaja predložili su da se Džonson kazni suspenzijom od 90 dana sa rada u parlamentu, ukoliko ne dostavi akreditive. Predloženo je i da mu se kao bivšem poslaniku oduzme pravo pristupa parlamentu, što je izazvalo značajne kritike Džonsonovih pristalica.

Tokom debate, Borisa Džonsona kritikovalo je nekoliko njegovih kolega članova stranke, uključujući bivšu premijerku Terezu Mej, koja je istakla da nije lako govoriti protiv saveznika, ali da zajednički rad „ne bi trebalo da smeta da se uradi ono što je u pravu.“

Podsetimo, 9. juna bivši premijer Velike Britanije Boris Džonson najavio je ostavku na mesto člana Donjeg doma u pozadini skandala u vezi sa žurkama u Dauning stritu tokom pandemije virusa korona.

On je kritikovao istragu Komiteta za privilegije Donjeg doma o aferi poznatoj kao Partigejt, tvrdeći da je korišćena da se „spasi“ Džonson iz parlamenta.

Gotovo odmah nakon toga, Komisija za borbu protiv korupcije Parlamenta Velike Britanije nazvala je to kršenjem Džonsonove odluke da se po završetku mandata vrati novinarstvu, pošto je prethodno bio na vladinoj funkciji.