Ujedinjeni Arapski Emirati i Katar ponovo otvaraju ambasade kako se odnosi arapskih zemalja u Zalivu poboljšavaju nakon višegodišnjeg raskola

Ujedinjeni Arapski Emirati i Katar ponovo otvaraju ambasade kako se odnosi arapskih zemalja u Zalivu poboljšavaju nakon višegodišnjeg raskola

Ujedinjeni Arapski Emirati i Katar najavili su u ponedeljak ponovno otvaranje svojih ambasada nakon višegodišnjeg razdora, piše AP.

Dve zemlje su izdale saopštenja u kojima se navodi da su katarska ambasada u Abu Dabiju i katarski konzulat u Dubaiju, kao i ambasada Emirata u glavnom gradu Katara, Dohi, nastavili sa radom. U izjavama se ne navodi da li su ambasadori na mestu ili da li su misije otvorene za javnost.

Ministri spoljnih poslova dve zemlje razgovarali su telefonom da čestitaju jedni drugima ponovno otvaranje diplomatskih misija, rekao je Katar.

UAE su se pridružili Saudijskoj Arabiji, Bahreinu i Egiptu u nametanju bojkota i blokade Katara 2017. godine, dobrim delom zbog svog angažovanja i podrške islamističkim grupama širom Bliskog istoka koje su dobile vlast odmah nakon protesta Arapskog proleća 2011. godine. Arapske zemlje u Persijskom zalivu takve grupe smatraju teroristima — uključujući egipatsko Muslimansko bratstvo, koje je pobedilo na slobodnim i poštenim izborima, ali je zbačeno nakon jednogodišnje vladavine podela.

Katar, koji je kao i druge arapske zemlje blizak saveznik Sjedinjenih Država, više puta je negirao da podržava terorističke grupe. Takođe je služio kao ključni posrednik u pregovorima SAD sa palestinskom militantnom grupom Hamas i avganistanskim talibanima.

Diplomatska kriza bez presedana među normalno prijateljskim zalivskim arapskim zemljama u početku je izazvala strah od oružanog sukoba. Ali bogatstvo Katara gasom i bliske veze sa Turskom i Iranom u velikoj meri su ga izolovale od ekonomskih sankcija, a odnosi su se polako odmrznuli.

Bojkot je zvanično ukinut u januaru 2021. Krajem prošle godine, Katar je dočekao gostujuće lidere iz Saudijske Arabije, Egipta i UAE dok je bio domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu.

Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler rekao je da je Amerika čestitala dvema nacijama na potezu koji predstavlja „još jedan važan korak napred među našim partnerima u Savetu za saradnju u Zalivu u promovisanju regionalne stabilnosti i međusobne saradnje“.

GCC uključuje Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijsku Arabiju i UAE.

„Sjedinjene Države su u potpunosti posvećene radu sa GCC-om i drugim regionalnim partnerima na izgradnji sigurnijeg, integrisanijeg, mirnijeg i prosperitetnijeg regiona Bliskog istoka“, rekao je Miler u saopštenju.