Bajden započeo akciju prikupljanja novca u oblasti San Franciska

Bajden započeo akciju prikupljanja novca u oblasti San Franciska

Predsednik Džo Bajden ove nedelje pojačava svoje napore za reizbor sa četiri akcije prikupljanja sredstava u oblasti San Franciska, dok njegova kampanja gradi svoju kasu i postavlja strateške temelje za 2024., piše AP.

U zadnjoj polovini juna, Bajdenova kampanja će imati više od 20 prikupljanja sredstava u kojima će učestvovati on, potpredsednica Kamala Haris, prva dama Džil Bajden i drugi gospodin Daglas Emhof, prema osobi uključenoj u Bajdenove planove putovanja koja je insistirala na anonimnosti.

Više od polovine prikupljanja sredstava je kod demokratskog predsednika, koji je u ponedeljak stigao u Kaliforniju i pozdravio ga je guverner Gevin Njusom. Bajden će takođe putovati u Njujork, Merilend i Ilinois. Predsednik se bavio temama svoje kampanje na skupu prikupljanja sredstava u petak u Konektikatu, rekavši da je njegov cilj da učini više da biračima kaže o svojim zakonodavnim dostignućima u infrastrukturi, proizvodnji kompjuterskih čipova i programima za reagovanje na klimatske promene, između ostalog.

Na prvom od dva skupa sredstava u ponedeljak, Bajden je rekao da je sama demokratija u pitanju na izborima 2024. i rekao da je njegova administracija ponovo ulila „osećaj poverenja u Ustav“. Sakupljanje sredstava u kući glavnog tehnološkog direktora Majkrosofta Kevina Skota vodio je Reid Hofman, milijarder, suosnivač LinkedIn-a.

Bajden se namerio na republikanskog senatora iz Alabame Tomija Tubervila zbog zadržavanja vojnih unapređenja zbog politike koja osigurava da pripadnici vojske i dalje imaju pristup abortusima, koji su u mnogim državama bili ograničeni nakon prošlogodišnje presude Vrhovnog suda. „To je bizarno. Ne sećam se da se to ranije dešavalo i bio sam tu“, rekao je Bajden (80), koji je dodao šalu o svojim godinama: „Znam da ne izgledam kao da sam bio tu dugo vremena“.

Blic za prikupljanje sredstava prati Bajdenov prvi predizborni skup u subotu u Filadelfiji, gde su ga podržali ključni sindikati – događaj koji naglašava ključnu biračku jedinicu u najvećem centru stanovništva kritične države ratišta. To je bilo zamišljeno kao rani prikaz entuzijazma za Bajdenovu kampanju i mesto za njega da direktno komunicira sa biračima pre nego što provede veći deo ostatka meseca u sastancima sa dobrotvorima dubokog džepa.

Nalet angažmana dolazi uoči kraja tromesečja prikupljanja sredstava krajem meseca – a Bajdenov izveštaj o finansiranju kampanje u julu će pružiti prvi test entuzijazma demokratskih donatora za njegov reizbor.

Bajden, za razliku od bivšeg predsednika Donalda Trampa i drugih kandidata GOP-a za 2024, nije otkrio nikakve tragove o svom prikupljanju sredstava od kada je proglasio svoju kandidaturu u aprilu. A njegovo pokretanje kampanje bilo je tempirano kako bi se izbegao podnošenje izveštaja o finansiranju kampanje za prvi kvartal, istorijski težak period prikupljanja sredstava.

Po prvi put na izborima u SAD, Bajden ima sporazume o zajedničkom prikupljanju sredstava sa svih 50 državnih demokratskih partija i ogrankom u Vašingtonu, DC, aranžman koji može pomoći da se maksimiziraju donacije uz minimiziranje troškova u prvim mesecima kampanje. To je deo šireg napora da se ujedini raznolika demokratska koalicija koja stoji iza Bajdena dok republikanci prolaze kroz ono što bi moglo da bude veliki izbor koji izaziva podele.

„Dok republikanci MAGA sagorevaju novac na svojim predizborima, takmičeći se za čiji je dnevni red najekstremniji, predsednikova kampanja će iskoristiti priliku da prikupi značajne resurse“, rekla je menadžerka Bajdenove kampanje Džuli C. Rodrigez, misleći na Trampovu „Učinimo Ameriku velikom Opet” slogan.

Odvojeno, Rodrigez putuje širom SAD kako bi se sastao sa donatorima, lokalnim zvaničnicima i liderima zajednice kako bi pomogao u usklađivanju koalicije. Zajedno sa ostalim zvaničnicima kampanje, turneja počinje u Atlanti i obuhvatiće Boston, Mineapolis, Filadelfiju, Los Anđeles i Sent Luis.

Nije svo Bajdenovo vreme u ponedeljak i utorak u San Francisku bilo posvećeno kampanji. U ponedeljak je otišao sa Njusomom i drugim zvaničnicima u Centar za tumačenje prirode i rezervat Luci Evans Bailands u Palo Altu. Obišao je priobalno močvarno područje i najavio 600 miliona dolara za projekte za rešavanje klimatskih promena.

„Ove močvare deluju kao kritični tampon između rastuće plime i ugroženih zajednica“, rekao je Bajden, nazivajući očuvanje „pričom o uspehu“ u tekućim naporima da se obuzda šteta od klimatskih promena.