Vazduhoplovstvo Ukrajine odgovara na Putinove tvrdnje o „uništavanju“ pet sistema Patriot

Vazduhoplovstvo Ukrajine odgovara na Putinove tvrdnje o „uništavanju“ pet sistema Patriot

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je 16. juna na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu da su njegove trupe navodno „uništile“ pet sistema PVO Patriot u Ukrajini, ali je ukrajinsko vazduhoplovstvo pretpostavilo da ni sami Rusi ne znaju šta je sistem Patriot i od čega se sastoji.

Portparol Vazduhoplovstva Jurij Ihnat objasnio je na ukrajinskoj televiziji koliko takvih sistema PVO Ukrajina zapravo ima u upotrebi i od čega se oni sastoje, prenosi Ukrinform.

„Reč je o divizijama. Oni [saveznici] su predali dve divizije, što je komandant Ratnog vazduhoplovstva pokazao. Čak je i napravio selfi. Divizija se sastoji od komandnog centra, radarske stanice, odnosno radara koji daje informacije. o vazdušnim ciljevima i do osam lansera“, rekao je Ihnat.

On je sugerisao da je Putin možda mislio na lansere kada je govorio o pet „uništenih“ sistema

„Možda ni oni sami ne znaju šta je Patriot i od čega se sastoji. I zato ih svakodnevno ‘uništavaju’. Želim da vas uverim da Patriota funkcioniše“, rekao je Ihnat.

On je takođe dodao da su Ukrajinci mogli da vide rezultate rada sistema, na primer, 16. juna kada je uništeno šest balističkih projektila Kinžal. Ihnat je napomenuo da Ukrajina očekuje da će u budućnosti biti isporučeno više takvih sistema.

Sjedinjene Američke Države su prošlog meseca objavile dodelu dodatnog paketa bezbednosne pomoći Ukrajini, koji je, između ostalog, uključivao dodatne rakete za PVO sistem „Patriot“ i drugu opremu za PVO.