Norveška šalje 240 tona opreme Ukrajini za obnovu energetskog sektora

Norveška šalje 240 tona opreme Ukrajini za obnovu energetskog sektora

Norveška je predala više od 240 tona humanitarne pomoći ukrajinskom energetskom sektoru, rekao je zamenik ukrajinskog ministra energetike Jaroslav Demčenkov na sastanku sa predstavnicima norveške ambasade u Ukrajini, prenosi Ukrinform pozivajući se na pres-službu ministarstva.

Napominje se da je Demčenkov diplomatama govorio o trenutnoj situaciji u energetskom sektoru i merama koje su preduzete da bi se održala stabilnost elektroenergetskog sistema nakon ruskog terorističkog napada na HE Kahovka.

Zamenik ministra je zahvalio Norveškoj na podršci ukrajinskom energetskom sektoru, posebno na već primljenih 26 pošiljki humanitarne pomoći ukupne težine preko 240 tona.

Među opremom koju je Norveška strana dostavila Ukrajini su agregati, energetski i strujni transformatori, specijalna oprema, kao i drugi predmeti neophodni za izvođenje restauratorskih radova“, saopštilo je Ministarstvo energetike.

Kako je saopšteno, ukrajinski fond za energetsku podršku je do sada prikupio više od 219 miliona evra, uključujući 155 miliona evra koji su već na računu.