Tajvan traži bliže veze sa EU u zamenu za ulaganja u čipove

Tajvan traži bliže veze sa EU u zamenu za ulaganja u čipove

Evropske zemlje treba da ojačaju odnose sa Tajvanom ako žele nastavak tajvanskih ulaganja u proizvodnju poluprovodnika, rekao je ministar spoljnih poslova Džozef Vu tokom posete Evropi prošle nedelje, piše Rojters.

Za inostrane investicije Taivan Semiconductor Manufacturing Corp, najvećeg svetskog proizvođača čipova po ugovoru, potrebno je odobrenje vlade, uključujući i potencijalnu fabriku u Nemačkoj.

Vu je rekao da vlada ne postavlja uslove za ulaganja TSMC-a i da je na kompaniji da odluči da li će projekat doneti profit.

Vu je rekao da Tajvan neće blokirati ulaganja u Evropu, ali postoji „filozofsko pitanje“ da zemlja koja želi pomoć Tajvana treba da razmotri širu sliku odnosa sa Tajvanom.

Mislim da je to nešto o čemu treba da razmišljamo“, rekao je on. „Iako nismo sebični u zaustavljanju TSMC-a da investira u druge zemlje, svakako se nadamo da druge zemlje koje žele da privuku TSMC… takođe mogu da razmišljaju o situaciji u kojoj se nalazi Tajvan.

Kina tvrdi da je Tajvan sa vlastitom teritorijom i nikada se nije odrekla upotrebe sile kako bi ga stavila pod svoju kontrolu. Tajvan se snažno protivi tvrdnjama Kine o suverenitetu i kaže da samo stanovnici ostrva mogu odlučiti o svojoj budućnosti.

„Ako mogu da razmišljaju u tom pozitivnom pravcu, odnosi između Tajvana i evropskih zemalja, velikih evropskih zemalja, biće mnogo bolji nego ranije“, rekao je Vu.

Ministar je zamolio da ne otkriva u kojoj se zemlji nalazi, zbog osetljivosti njegovog putovanja. Tajvan nema formalne diplomatske veze ni sa jednom evropskom zemljom, osim što su Vatikan i Kina upozorili Evropu na zvanične veze uoči Vuove posete.

Vu je posetio Češku Republiku i, prema izvorima, otputovao je i u Brisel, gde se nalaze sedišta EU i NATO.

Vu je rekao da su lideri EU bili jasniji nego ranije u pozivanju na mir u Tajvanskom moreuzu, delu vode između Kine i Tajvana, i očuvanje statusa kvo i rekao da bi blok trebalo da razmotri više saradnje sa Tajvanom, kao što je bilateralni sporazum o ulaganjima ( BIA).

EU je Tajvan uvrstila na svoju listu potencijalnih partnera BIA 2015. godine, ali od tada nije vodila razgovore sa Tajvanom o tom pitanju.

„To je veoma izazovno“, rekao je Vu, dodajući da je zabrinut da je taoc zbog zamrznutog investicionog sporazuma između EU i Kine.

„Nadamo se da možemo da nastavimo sa tim i nadamo se da možemo da ubedimo rukovodstvo EU da razmišlja o tome na pozitivan način.“