Eurostat: Industrijska proizvodnja evrozone slabija od očekivanog

Eurostat: Industrijska proizvodnja evrozone slabija od očekivanog

Industrijska proizvodnja u evrozoni blago se oporavila u aprilu nakon pada u martu, saopštio je u sredu statistički ured Evropske unije Eurostat. Međutim, oporavak je bio slabiji nego što se očekivalo, što ukazuje na osnovne rizike za ekonomije 20 zemalja koje dele zajedničku valutu.

Industrijska proizvodnja u evrozoni porasla je za 1% na mesečnom nivou u aprilu i za 0,2% na godišnjem nivou, dok su ekonomisti očekivali rast od 0,8% mesečno i godišnje.

Analitičari su ove brojke pripisali porastu proizvodnje kapitalnih dobara, kao što su zgrade i oprema, koji je nadoknadio smanjenu proizvodnju potrošačkih dobara. Istovremeno, ekonomisti upozoravaju da osnovni podaci za celu evrozonu izgledaju lošije jer je rast uglavnom bio vođen povećanjem od 21,5% u Irskoj.

U međuvremenu, velike ekonomije u zoni su u aprilu iskusile slabu proizvodnju. Nemačka proizvodnja je ostala nepromenjena prema Eurostatu, a Francuska je zabeležila povećanje od 0,8%, dok su Italija, Španija i Holandija suočene sa smanjenjem od 1,9%, 1,8% i 3,5%, respektivno.

Najveći pad registrovan je u Sloveniji (7,9%), Portugalu (5,5%) i Holandiji (3,5%).

Prema istraživačkom centru za ekonomske i finansijske analize ING, beznačajan rast proizvodnje u evrozoni u aprilu ostavlja industrijsku proizvodnju „znatno ispod proseka za prvi kvartal“.

„S obzirom na to da su majska istraživanja sektora i dalje loša, verovatno je da će se proizvodnja smanjiti u kvartalu“, rekao je ING, dodajući da evrozona ostaje u „okruženju stagnacije“. Ekonomski oporavak se ne očekuje u drugom kvartalu godine nakon šest meseci negativnog rasta, zaključuje se u izveštaju.