Singapur će staviti više policijskih robota na ulice

Singapur će staviti više policijskih robota na ulice

Singapur će „progresivno raspoređivati“ više patrolnih robota širom grada-države, saopštila je policija u četvrtak, nakon više od pet godina suđenja manjeg obima.

Roboti su raspoređeni na terminalu 4 aerodroma Čangi počevši od aprila „kako bi pojačali policijske službenike na prvoj liniji u vršenju patrole u ​​prostorijama“, saopštile su policijske snage Singapura (SPF).

Očekuje se više angažovanja širom grada od 5,6 miliona ljudi, čija mala populacija i niska stopa nataliteta znače da mora da koristi tehnologiju kako bi prevazišao nedostatak radne snage.

„SPF planira da progresivno raspoređuje više patrolnih robota kako bi pojačao policijske operacije širom Singapura“, navodi se u saopštenju SPF-a, ne navodeći vremenski okvir.

Roboti su opremljeni kamerama, senzorima, zvučnicima, displejom, žmigavcima i sirenom.

Proširivi jarbol sa kamerom od 360 stepeni pruža pogled na zemlju policajcima u prostoriji za situacije, a dvosmerni kanal im omogućava da direktno razgovaraju sa javnošću.

„Patrolni robot je najnoviji dodatak tehnološkom arsenalu SPF-a, sposoban za autonomno patroliranje i pruža policiji poboljšanu situacionu sliku kako bi omogućila bolje odluke i donošenje smisla“, saopštila je policija.

Koristeći svoje žmigavce, sirenu i zvučnike, robot može da „nametne kordon ili upozori prolaznike tokom incidenta pre dolaska“ ljudske policije, navodi se u saopštenju.