Izrael prodaje tenkove „evropskoj zemlji“

Izrael prodaje tenkove „evropskoj zemlji“

Izrael pregovara o prodaji starijih tenkova Merkava dvema neimenovanim zemljama, od kojih je jedna u Evropi, otkrilo je u četvrtak ministarstvo odbrane u zapadnom Jerusalimu. Sporazum je prvi te vrste i očekuje se da će biti postignut u naredna tri meseca, ako ga odobre SAD.

„Postoje dve potencijalne zemlje sa kojima vodimo napredne pregovore. Zabranjeno mi je da ih imenujem, ali jedan je na evropskom kontinentu“, rekao je Jair Kulas, šef direkcije za međunarodnu saradnju (SIBAT) izraelskog ministarstva odbrane za finansije Kalkalist.

Kulas je objasnio da su mnoge evropske zemlje ispraznile svoje arsenale da bi snabdele Ukrajinu i nastoje da ih popune modernijim sistemima, „što je mesto gde izraelska industrija dolazi u obzir”. Za proizvodnju rezervoara je potrebno vreme, tako da ih je lakše kupiti korišćene, dodao je on.

„Tamo postoji potencijal od nekoliko stotina miliona šekela“, rekao je Kulas, što bi se prevodilo u desetine miliona dolara. U sredu je izraelsko ministarstvo odbrane prijavilo prodaju oružja od 12,5 milijardi dolara za 2022. godinu, što je rekord svih vremena.

Prema pisanju INet, dogovor uključuje oko 200 „osirotelih“ tenkova koji su povučeni iz aktivne službe i skupljaju prašinu u depoima za održavanje. Ministarstvo odbrane nameravalo je da ih demontira i proda u staro gvožđe kada je eskalacija neprijateljstava u Ukrajini prošle godine drastično promenila situaciju na globalnom tržištu oružja. Izraelski inspektori su proverili tenkove i utvrdili da su „dovoljno upotrebljivi da se prodaju“.

Tajms of Izrael je objavio da je sporazum „na ivici konačnog potpisa“ i da se očekuje da će biti završen u roku od oko tri meseca.

Izrael je ranije izvozio Merkavu jednom međunarodnom klijentu. U julu 2022. Filipini su dobili dve oklopne jedinice za polaganje mostova (AVLB), zasnovane na šasiji Merkava IV. Prodaja stvarnih borbenih tenkova bila bi bez presedana i prva za bilo kog evropskog operatera.

U pitanju su tenkovi Mark II i Mark III, pošto Izraelske odbrambene snage trenutno koriste uglavnom Mark IV, a Mark V počinje da ulazi u službu. Potreban je blagoslov Pentagona jer su motori tenkova i nekoliko drugih komponenti američke proizvodnje.

Merkava („kočija“) je izraelski dizajn razvijen u zemlji 1970-ih, koristeći lekcije iz ratova sa Egiptom i Sirijom. Sve verzije imaju motor napred, sa kupolom povučenom unazad i borbenim odeljkom koji se otvara pozadi, što omogućava dvostruku upotrebu kao nosač pešadije. Dizajniran je posebno za gradsku borbu i preživljavanje posade.