Danska planira da ponovo kupi podmornice za odvraćanje Ruske Federacije u Baltičkom moru

Danska planira da ponovo kupi podmornice za odvraćanje Ruske Federacije u Baltičkom moru

Danska planira da kupi nove podmornice kako bi ojačala svoj pomorski potencijal i odvratila ruske ekspedicije u Baltičkom moru, prenosi „Evropska istina“.

Zemlja se oslobodila svoje podmorničke flote 2004. godine, ali poslanici sada aktivno razmatraju da li da ih ponovo kupe ili da se oslone na „blisku saradnju sa prijateljima kako bi se obezbedile takve sposobnosti“, rekao je Majkl Aastrup Jensen, šef danskog spoljnopolitičkog odbora.

On je napomenuo da se o pitanju podmornica razgovara „upravo sada” kao deo šire političke analize budućih odbrambenih potreba Danske.

„Danska ima veoma strateški značaj, što znači da svi brodovi ruske ratne mornarice moraju da prođu kroz naše vode ako izađu iz Sankt Peterburga ili Kalinjingrada, tako da treba da ojačamo našu odbranu u dubini, što je potpuno novo buđenje za nas“, rekao je Aastrup Jensen.

Danska je 2022. obećala da će uložiti 40 milijardi kruna (5,8 milijardi dolara) u nove pomorske brodove koji će biti izgrađeni u narednim godinama.

Osim toga, Kraljevska danska mornarica uskoro će objaviti zamenu okeanskih patrolnih brodova.

Očekuje se da će odluka uskoro biti doneta kao deo najnovijeg danskog odbrambenog sporazuma, kojim je utvrđena lista sposobnosti koje treba steći tokom desetogodišnjeg perioda.

Aastrup Jensen je takođe dodao da je Danska pre ruske invazije na Ukrajinu trošila oko 1,35% BDP-a na odbranu, ali sada planira da poveća ovu cifru na 2%.

Krajem maja objavljeno je da Danska namerava da poveća potrošnju za odbranu na više od 20 milijardi dolara.