Aerodrom Istanbul postavio novi evropski rekord letova

Aerodrom Istanbul postavio novi evropski rekord letova

Broj letova koje je obavio Aerodrom Istanbul u nedelju je iznosio 1.684, čime je oboren rekord od 1.624 koji je Aerodrom u Frankfurtu postavio 11. septembra 2019. godine, saopštila je u ponedeljak Evropska organizacija za bezbednost vazdušne plovidbe (Eurocontrol).

Prema kontroloru, centar, koji već uživa status najprometnijeg u Evropi, zabeležio je porast dnevnog saobraćaja za 12 odsto pošto su se fudbalski navijači vraćali kući nakon što su prisustvovali finalu Lige šampiona 2023. u Istanbulu.

Evrokontrol je zabeležio i porast dnevnih tokova u matičnim gradovima finalista Lige šampiona. Saobraćaj na aerodromu Milan Malpensa, najvećem međunarodnom aerodromu u severnoj Italiji, porastao je za 54 odsto u odnosu na nedelju dana. U međuvremenu, aerodrom u Mančesteru je zabeležio relativno skroman porast dnevnog saobraćaja od 5%.

Prethodna tri dnevna rekorda dolaska i odlaska na evropski aerodrom postavljena su u brzom nizu 2019. pre pandemije, navodi Eurocontrol.

„Prethodni rekord držao je Frankfurt, prestigavši, za manje od mesec dana, pariski aerodrom Šarl de Gol (1.612 dnevnih letova 26. avgusta 2019.), koji je zamenio Madrid Barahas (1.600 dnevnih letova 2. juna 2019.) dodaje se.

Prošlog meseca, turski ministar saobraćaja i infrastrukture Adil Karaismailoglu izvestio je da je aerodrom u Istanbulu oborio novi rekord po broju dnevnih letova i protoku putnika. Dana 30. aprila, obradila je 195.640 putnika na 1.301 letu.

Otvoren pre četiri i po godine, novi aerodrom u Istanbulu je veći od dva međunarodna čvorišta koja opslužuju grad. Zamenio je stariji aerodrom Ataturk i razvio se u užurbano moderno vazdušno postrojenje koje povezuje Evropu i Aziju. Čvorište služi kao baza operacija za avioprevoznika Star Alijanse Turkish Airlines. Aerodrom je 6. maja objavio da je opslužio preko 200 miliona putnika.

Trenutne geopolitičke tenzije omogućile su novom aerodromu u Istanbulu da uhvati deo dodatne potražnje. Među najpopularnijim međunarodnim linijama za grad su letovi za Moskvu, London, Dubai i Tel Aviv. Letove za Teheran, najpopularniju rutu, prevezlo je oko šest miliona putnika otkako je aerodrom otvoren 2018.