NATO i EU „neumorni u naporima da deeskaliraju“ situaciju na Kosovu

NATO i EU „neumorni u naporima da deeskaliraju“ situaciju na Kosovu

Zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Džoana sastao se specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, koji je nedavno posetio Beograd i Prištinu. Lajčak je, kako je saopšteno na sajtu NATO-a, obavestio Severnoatlantski savet o nedavnim dešavanjima na severu Kosova i trenutnim diplomatskim naporima EU.

„Odlična, dugogodišnja saradnja između NATO-a i EU u regionu nastavlja da pravi razliku“, rekao je zamenik generalnog sekretara Džoana, navedeno je na zvaničnom sajtu Alijanse.

„Štab NATO-a, KFOR, saveznici, kao i Evropska unija i OEBS neumorni su u svojim naporima da deeskaliraju situaciju na severu Kosova i dovedu obe strane za pregovarački sto, u okviru dijaloga koji vodi EU između Beograd i Priština“, dodao je on.

Džoana je, kako se navodi, podsetio da je „NATO decenijama posvećen stabilnosti na Zapadnom Balkanu; naša misija KFOR-a na terenu, sa više od 4.000 vojnika, najsnažnija je demonstracija ove posvećenosti.“

Misija KFOR-a predvođena NATO-om preduzima sve neophodne radnje za održavanje bezbednog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu i nastavlja da deluje nepristrasno, u skladu sa svojim mandatom UN zasnovanim na Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 od 1999, navodi se na sajtu NATO-a.

Pojačanja NATO-a stigla su na Kosovo 5. juna 2023. godine, nakon, kako je navedeno, ničim izazvanog nasilja u kome je povređeno više pripadnika mirovnih snaga KFOR-a.

Oko 500 turskih pripadnika turske 65. mehanizovane pešadijske brigade čini najveći deo NATO pojačanja. Turski bataljon biće raspoređen na Kosovu koliko god bude potrebno, poručuju iz Alijanse. Dodatni bataljon rezervnih snaga NATO-a takođe je stavljen u stanje pripravnosti koji će biti raspoređen ako bude potrebno.

NATO poručuje i da nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU, koji je jedini put ka trajnom miru i bezbednosti na Kosovu i stabilnosti širom regiona.