Gradonačelnik Tihuane uselio se u kasarnu zbog bezbednosti nakon pretnji

Gradonačelnik Tihuane uselio se u kasarnu zbog bezbednosti nakon pretnji

Gradonačelnica nasilnog pograničnog grada Tihuane u severnom Meksiku, Monserat Kabaljero, preselila se u vojnu kasarnu zbog svoje bezbednosti nakon što je dobila pretnje, rekao je predsednik u utorak.

Južno od San Dijega u Kaliforniji, Tihuana je postala jedan od najopasnijih gradova Meksika dok se kriminalne grupe bore oko ruta trgovine drogom do Sjedinjenih Država.

„Zaštićena je od pre dve nedelje“, rekao je Andres Manuel Lopez Obrador tokom svoje redovne konferencije za novinare. „Postigli smo dogovor da pomognemo u njenoj zaštiti i nastavićemo to da činimo.

Stope ubistava su prošle godine pale, ali je vlada Lopeza Obradora i dalje na putu da registruje rekordan ukupan broj ubistava za bilo koju šestogodišnju administraciju.

Kabaljero iz Nacionalnog pokreta za regeneraciju (MORENA) Lopeza Obradora rekla je novinarima u video snimku objavljenom na društvenim mrežama u ponedeljak da je dobila još pretnji nakon što je oduzela 1.700 komada vatrenog oružja od kriminalnih grupa i privela 56 ljudi.

„Oni su ljuti“, rekla je. „I zato sam dobijao pretnje.