Smanjeno vreme donošenja odluke do incizije za carski rez koji nisu hitni poboljšava ishode majke i fetusa

Smanjeno vreme donošenja odluke do incizije za carski rez koji nisu hitni poboljšava ishode majke i fetusa

Nova studija iz Bostonskog medicinskog centra ima za cilj da standardizuje proces pre zahvata za hitne porođaje carskim rezom kako bi se smanjilo vreme odlučivanja o rezu kože. Objavljeno u Obstetrics & Ginecology, studija je otkrila da je primena pojednostavljenog procesa za carski rez koji se radi zbog brige za fetus dovela do poboljšanih ishoda, povećavajući stopu zdravije bebe odmah nakon rođenja, posebno za crnu i latinoameričku bebu.

Trenutno ne postoji preporučeno vreme donošenja odluke do reza za neplanirane porođaje carskim rezom koji nisu hitni. Ciljano vreme donošenja odluke do incizije od 30 minuta se preporučuje za hitne porođaje carskim rezom, ali malo je uputstava o tome kako postići ovaj cilj, a nema podataka o efektima smanjenja vremena odluke do reza na majku i fetus.

Ova intervencija za poboljšanje kvaliteta je prva koja određuje i primenjuje kriterijume „hitnog” porođaja kako bi se smanjilo vreme donošenja odluke do reza za porođaje carskim rezom označenim kao hitno (ali ne hitno) i procenilo da li je standardni algoritam za hitne porođaje carskim rezom povezan sa poboljšanjem u kliničkim ishodima.

„Nadamo se da će stvaranje pojednostavljenog pristupa za hitne carske rezove dovesti do pravednije nege za sve pacijente i poboljšanja komunikacije među timovima za isporuku porođaja“, rekla je glavni autor Lina Tibavinski Bernal, MD, specijalista akušerstva i ginekologije u Bostonskom medicinskom centru.

Tim za rad i porođaj BMC-a smanjio je vreme donošenja odluke do reza za ljude sa kritičnim stanjima kroz niz poboljšanja u koordinaciji osoblja i funkciji tima u operacionoj sali. Jedan od najvažnijih koraka, stvaranje toka posla pokrenutog određenim uslovima pacijenta, uključivao je mnoge simulacije da bi se videlo koji proces je najbolje funkcionisao.

Promene u blagovremenoj njezi bile su povezane sa poboljšanjima u Apgar rezultatu novorođenčadi, 1-10 ocenjivanja zdravlja novorođenčeta odmah nakon rođenja, za one sa carskim rezom zbog otkucaja srca fetusa. Autori ističu da su njihovi nalazi najznačajniji za crne i latinoameričke pacijente.

Istraživači su analizirali 642 hitna porođaja carskim rezom, 199 pre implementacije i 160 nakon primene standardnog algoritma, a srednje vreme donošenja odluke do reza poboljšano je sa 88 na 50 minuta. Kada se podeli po rasi i etničkoj pripadnosti, srednje vreme donošenja odluke do incizije kod pacijenata crnaca koji nisu latinoamerikanci poboljšalo se sa 98 minuta na 50 minuta i sa 84 minuta na 49 minuta kod pacijenata sa latinoameričkim stanovništvom. Nije bilo značajnog poboljšanja u vremenu odlučivanja do incizije među drugim rasnim i etničkim grupama.

„Ove promene bi trebalo da pomognu L&D jedinicama da odluče kojim slučajevima treba dati prioritet, posebno ako je potrebno završiti više od jednog carskog reza“, rekao je stariji autor Ronald Iverson, MD, MPH, akušer ginekolog u Bostonskom medicinskom centru i direktor za kvalitet i bezbednost za OBGIN. „Ovi nalazi takođe sugerišu da jasne, objektivne indikacije i očekivanja od lečenja mogu biti prvi koraci ka eliminisanju pristrasnosti u načinu na koji brinemo o ljudima.“