Foks njuz šalje pravnu pretnju Takeru Karlsonu

Foks njuz šalje pravnu pretnju Takeru Karlsonu

Foks njuz je uputio Takeru Karlsonu pravni zahtev da prestane da objavljuje video snimke na svom ličnom Tviter nalogu, izvestio je Akios u ponedeljak, u poslednjem poglavlju u oštrom raskolu između ovog giganta i njegove bivše najbolje ocenjene televizijske ličnosti.

Karlson, koji se razišao sa Foks njuzom u aprilu, objavljuje razvodnjene verzije svoje emisije „Tucker Carlson Tonight” na Tviteru ubrzo nakon što je napustio mrežu. Ali prema Foksu, to krši uslove njegovog još uvek postojećeg ugovora sa mrežom, koji traje do početka 2025.

„Udvostručujući najkatastrofalniju programsku odluku u istoriji kablovske industrije vesti, Foks sada zahteva da Taker Karlson ćuti do izbora 2024.“, rekao je Carlsonov advokat Harmit K. Dilon. „Takera niko neće ućutkati. Portparol Foks njuza nije komentarisao kada su ga američki mediji kontaktirali.

Prva epizoda ‘Tucker on Tvitter’ debitovala je na mreži 6. juna i od ponedeljka je imala skoro 115 miliona pregleda. Druga epizoda je usledila dva dana kasnije, u kojoj je broj gledalaca otprilike prepolovljen. Očekuje se da će treći debitovati na mreži u utorak i da će prikazati Karlsonova razmišljanja o nedavnoj federalnoj optužnici Donalda Trampa.

Foks njuz je uklonio Karlsona iz njegove emisije u aprilu, spustivši zavesu na najpopularniju emisiju u udarnom terminu i efektivno ućutkavši televizijskog voditelja kojeg su mnogi smatrali glasnikom određenih delova konzervativne Amerike.

Odluka Foks Brass-a brzo je usledila nakon što je mreža rešila tužbu za klevetu sa Dominion Voting Sistems za 787,5 miliona dolara, nakon što je optužena da je više puta plasirala neistine o nedokazanim tvrdnjama o prevari birača na američkim predsedničkim izborima 2020. – uključujući i Karlsonovu emisiju.

Takođe se ispostavilo da je Karlson slao vulgarne tekstualne poruke o osoblju Foks njuza i da je navodno podsticao seksističko radno okruženje na snimanju filma ‘Tucker Carlson Tonight’.

Međutim, Karlson ostaje zaposlen u Foks njuzu osim ako ne odluči da otkaže njegov ugovor. On ostaje na platnom spisku mreže. Gledanost mreže u udarnim terminima pala je za otprilike jednu trećinu otkako je njegova emisija skinuta sa emitovanja, objavio je Njujork tajms u ponedeljak.

Ista publikacija je takođe citirala izvore bliske Karlsonu koji su rekli da postoji uverenje da je njegova nova emisija na društvenim mrežama zaštićena odredbama Prvog amandmana na pravo na slobodu govora u Ustavu SAD.