Novi predsednik Letonije: Prepreka za ulazak Ukrajine u NATO nije Mađarska

Novi predsednik Letonije: Prepreka za ulazak Ukrajine u NATO nije Mađarska

Ministar spoljnih poslova i izabrani predsednik Letonije Edgars Rinkevičs napomenuo je da Mađarska nije glavna prepreka na putu Ukrajine u NATO – reč je o neizvesnosti pozicije šireg spektra zemalja.

On je to rekao u intervjuu za „Evropsku istinu”.

Rinkevičs je napomenuo da je glavna prepreka pristupanju Ukrajine Severnoatlantskoj alijansi unutrašnja debata u NATO, a ne sama Ukrajina ili neizgovoreni „veto“ Rusije.

„Razlog je taj što sada u mnogim prestonicama država članica NATO-a nema dovoljno jasnog razumevanja šta da se radi sa situacijom kada se zaraćena država pridruži Alijansi, i šta to znači u kontekstu člana 5. Iskreno ću reći. : ovo je glavno pitanje. I upravo to pitanje na koje mnoge države članice ne mogu da daju odgovor. I dok ne budu imali taj odgovor za sebe, neće moći da odgovaraju za istim stolom i sa drugim članicama NATO-a“, rekao je Edgars Rinkevičs.

Prema njegovom mišljenju, ako bi se formirao ovaj stav, ni mišljenje zvanične Budimpešte ne bi trebalo da bude prepreka.

„Verujem da kada je reč o konačnom procesu donošenja odluka, verujem da će se svi saveznici bez izuzetka složiti. Ali u ovom trenutku ovo ključno pitanje je prepreka. Postoji zemlja u ratu. Postoji „peti član “ NATO-a. I sada ne samo – dve države, i mnoge države pokušavaju da shvate šta to znači za Alijansu. U mnogim prestonicama još uvek nema dobrog odgovora na ovo pitanje i moramo da ga razumemo“, dodao je on.

Rinkevičs je napomenuo da Letonija vidi budućnost Ukrajine u NATO-u i da će učiniti sve da se to ostvari.

Edgars Rinkevičs je takođe podelio svoja očekivanja od samita u Viljnusu.