Beli nosorozi ponovo uvedeni u nacionalni park DR Kongo

Beli nosorozi ponovo uvedeni u nacionalni park DR Kongo

Šesnaest južnih belih nosoroga pušteno je u nacionalni park Garamba u DR Kongu, saopštili su zvaničnici u subotu, čime je ponovo uvedena ugrožena vrsta koja je desetkovana krivolovom.

Poslednji severni beli nosorog u parku, koji se nalazi na severoistoku Demokratske Republike Kongo, ulovljen je 2006.

Prema zajedničkoj izjavi parka i grupa za zaštitu prirode, 16 južnih belih nosoroga prevezeno je iz privatnog rezervata u Južnoj Africi u Garamba.

„Povratak belih nosoroga u Demokratsku Republiku Kongo je svedočanstvo posvećenosti naše zemlje očuvanju biodiverziteta“, rekao je u saopštenju Iv Milan Ngangaj, generalni direktor Kongoanskog instituta za zaštitu prirode (ICCN).

Operaciju su vodili ICCN, nevladina organizacija za očuvanje Afričkih parkova i kanadska rudarska firma Barrick Gold, koja je sponzorisala potez nosoroga.

Osnovan 1938. godine, nacionalni park Garamba jedan je od najstarijih u Africi. Ali sukobi, krivolov i hronična nesigurnost u nestabilnom Kongu su godinama desetkovali njegov divlji svet.

U saopštenju se navodi da su napori da se spasu severni beli nosorog u parku bili „premali, prekasni“.

„Ovo ponovno uvođenje je početak procesa u kojem južni beli nosorog kao najbliža genetska alternativa može da ispuni ulogu severnog belog nosoroga u pejzažu“, rekao je on.

Očekuje se da će više južnih belih nosoroga u budućnosti biti poslato u Nacionalni park Garamba.