Milijarder Džordž Soroš predaje kontrolu nad imperijom sinu

Milijarder Džordž Soroš predaje kontrolu nad imperijom sinu

Milijarder Džordž Soroš rekao je za Volstrit džurnal u intervjuu objavljenom u nedelju da predaje kontrolu nad svojom ogromnom imperijom svom sinu Aleksandru Sorošu.

Menadžer hedž fonda koji je postao filantrop i glavni pobornik liberalnih ciljeva, Soroš, 92, rekao je da ranije nije želeo da njegove Fondacije za otvoreno društvo (OSF) preuzme jedno od njegovih petoro dece.

Ali govoreći o svojoj odluci da preda fondaciju i ostatak svoje imperije od 25 milijardi dolara svom sinu Aleksandru (37), koga je Aleks, stariji Soroš je rekao: „Zaslužio je to“.

Takođe u intervjuu za novine, Aleks je rekao da je „više politički“ od svog oca i da planira da nastavi da donira porodični novac za podršku levičarskim političkim kandidatima u SAD.

„Koliko god bih voleo da izvučem novac iz politike, dokle god to radi druga strana, moraćemo i mi“, rekao je Aleks.

Odbor OSF-a izabrao je Aleksa za svog predsedavajućeg u decembru, a Aleks sada upravlja političkim aktivnostima kao predsednik Sorošovog komiteta za političku akciju.

Fondacija usmerava oko 1,5 milijardi dolara godišnje grupama kao što su one koje podržavaju ljudska prava širom sveta i pomažu u izgradnji demokratije, objavio je Volstrit džornal.