Ukrajina izgubila 6,5 km³ vode zbog eksplozije HE Kahovka

Ukrajina izgubila 6,5 km³ vode zbog eksplozije HE Kahovka

Ukrajina je već izgubila 6,5 kubnih kilometara vode zbog rušenja brane hidroelektrane Kahovka od strane Rusa, objavilo je ukrajinsko ministarstvo zaštite životne sredine i prirodnih resursa na Telegramu, prenosi Ukrinform.

„Ovo je najveća ekološka katastrofa od Čornobila. Svake sekunde iz akumulacije Kahovka iscuri oko 40.000 kubnih metara vode. Ukrajina je već izgubila 6,5 kubnih kilometara. Razgovaramo sa OEBS-om i UNEP-om o radu njihovih stručnjaka. Potrebno nam je jasno razumevanje kako će ovaj čin „očajanja“ Rusa promeniti životnu sredinu i kako možemo da obnovimo prirodu tamo gde je to moguće“, rekao je Ruslan Strilets, ministar zaštite životne sredine i prirodnih resursa Ukrajine.

Napominje se da su predstavnici Državne agencije za vodne resurse Ukrajine i Državne inspekcije za životnu sredinu uključeni u praćenje životne sredine u pogođenim područjima 24/7. Inspektori zaštite životne sredine nastavljaju da rade na evidentiranju i izračunavanju ekološke štete pod ruskom vatrom.

„Do sada je koncentracija naftnih derivata u vodi višestruko premašena, ali se trend pada nastavlja“, dodaju iz Ministarstva životne sredine.

Kako je saopšteno, nivo vode u akumulaciji Kahovka je tokom proteklog dana opao za još jedan metar i nastavlja da opada. Od 08:00 časova 9. juna nivo rezervoara Kahovka kod Nikopolja iznosi 11,74 metara.