MSP priznao deklaracije 33 države koje podržavaju stav Ukrajine u slučaju genocida

MSP priznao deklaracije 33 države koje podržavaju stav Ukrajine u slučaju genocida

Međunarodni sud pravde Ujedinjenih nacija odlučio je o prihvatljivosti deklaracija koje su podnele 33 države u prilog stava Ukrajine u slučaju „Ukrajina protiv Ruske Federacije” u vezi sa kršenjem Konvencije o sprečavanju genocida, navodi se u saopštenju MSP-a.

„Nalogom od 5. juna 2023. Međunarodni sud pravde (ICJ), glavni pravosudni organ Ujedinjenih nacija, odlučio je o prihvatljivosti izjava o intervenciji koje su podnele 33 države u slučaju u vezi sa navodima o genocidu prema Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida (Ukrajina protiv Ruske Federacije)“, navodi se u saopštenju.

Napominje se da je u svojoj presudi Sud, sa četrnaest glasova sudija protiv jednog, odlučio da su izjave o intervenciji po članu 63 Statuta koje su podnele 33 države proglašene prihvatljivim.

Uglavnom se odnosi na zemlje koje su članice Evropske unije i/ili NATO-a.

Trenutno će zemlje koje su podnele svoje deklaracije pripremiti svoje pismene argumente o ovim pitanjima i dostaviti ih sudu do 5. jula.

Deklaracije se tiču primene Konvencije o genocidu i tumačenja njenih odredbi.

Međunarodni sud pravde Ujedinjenih nacija naložio je 16. marta da Ruska Federacija odmah prekine invaziju na Ukrajinu, čiji je cilj, prema Kremlju, bio da se okonča navodni „genocid“. “ u Luganskoj i Donjeckoj oblasti. Istovremeno, Rusija je izjavila da neće poštovati nalog Suda.