London optužuje Teheran za vojnu pomoć Moskvi

London optužuje Teheran za vojnu pomoć Moskvi

Velika Britanija je prvi put optužila Iran da pruža vojnu pomoć Rusiji, uključujući snabdevanje ruskih trupa municijom, navodi Skaj njuz.

Ovo dolazi nakon što su SAD objavile svoje najnovije obaveštajne podatke da Teheran Moskvi obezbeđuje stotine smrtonosnih jednosmernih dronova.

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli rekao je da se Velika Britanija slaže sa procenom SAD, napominjući da Iran takođe snabdeva Rusiju municijom.

„Iran je Rusiji obezbedio konzistentan protok oružja i municije koja se koristi za ubijanje civila u Ukrajini“, naveo je Kleverli u saopštenju.

Zauzvrat, Moskva isporučuje Iranu sofisticiranu vojnu tehnologiju, finansijsku podršku i savete koje bi iranski režim mogao da iskoristi da preti zemljama na Bliskom istoku i da suzbije proteste.

Ove nedelje, Skaj njuz je otkrio navodni sporazum o oružju za koji je bezbednosni izvor rekao da je ponudio prve čvrste dokaze da je Iran prodao municiju Ruskoj Federaciji za njen rat u Ukrajini.

Kako je ranije preneo Ukrinform, Vrhovna rada, ukrajinski parlament, podržala je odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu o primeni sektorskih posebnih ekonomskih i drugih restriktivnih mera (sankcija) protiv Islamske Republike Iran.