Istraživački tim razvija prototip jedinice za proizvodnju energije povećane efikasnosti

Istraživački tim razvija prototip jedinice za proizvodnju energije povećane efikasnosti

Istraživači Nacionalne laboratorije Oak Ridž, u saradnji sa Enginuity Power Systems, pokazali su da mikro-kombinovani prototip toplote i energije (mCHP) sa klipnim motorom može postići ukupnu energetsku efikasnost veću od 93%.

Dizajniran da zameni rezervni generator ili tradicionalni gasni grejač tople vode, mCHP se prebacuje između prirodnog gasa, vodonika i biogasa i kombinuje skladištenje energije u baterijama i solarnu energiju.

Istraživači su procenili mCHP koji koristi četvorotaktni reverzni klipni motor. To je ekološki prihvatljivo i isplativo jer se toplota koja bi inače bila izgubljena sakuplja i ponovo koristi za snabdevanje toplotnom energijom. Ovo omogućava veću efikasnost u poređenju sa konvencionalnom jednofunkcionalnom opremom.

„Rezultati su premašili očekivanja“, rekao je Zhiming Gao iz ORNL-a. „Čak i bez obezbeđivanja toplote, u režimu mršavog sagorevanja, ovaj mCHP je pokazao više od 35% efikasnosti električne energije.“

Ova inovacija bi mogla da ubrza upotrebu u malim stambenim i poslovnim zgradama za udaljene i nedovoljno opskrbljene zajednice.