Stvaranje veštački konstruisanih organa moglo bi da postane brže i lakše uz 3D bioštampanje

Stvaranje veštački konstruisanih organa moglo bi da postane brže i lakše uz 3D bioštampanje

Univerzitet u Hadersfildu je deo istraživačkog projekta 3D bioštampanja koji bi mogao da smanji troškove i ubrza stvaranje veštački konstruisanih organa kompatibilnih sa tkivom sa potencijalom da spase hiljade života.

Proces 3D bioštampa se koristi u tu svrhu dugi niz godina, ali do sada nije uspeo da se poklopi sa telesnim tkivom – ostavljajući pacijente da čekaju prirodnu transplantaciju organa, zavisne od imunosupresiva, i skloni infekcijama, kao i povećanom riziku od raka.

Stvaranje mikrofluidnog tkiva prevazilazi ovaj problem, ali je trenutno skupo i radno intenzivno za proizvodnju. Dr Amirpasha Moetazedian sa Fakulteta računarstva i inženjerstva Univerziteta je radio zajedno sa partnerima sa Univerziteta u Birmingemu i Politehničkog univerziteta u Milanu na razvoju agilnog proizvodnog cevovoda koji bi mogao da smanji troškove i pojednostavi proizvodni proces, čineći šire usvajanje mikrofluidike više verovatno.

Dr Moetazedian, predavač medicinskog inženjerstva na Odseku za inženjerstvo i tehnologiju, objasnio je da će, ako mogu da proizvedu uređaje po nižoj ceni, to otvoriti niz novih mogućnosti.

„Proizvodnja složenih mikrofluidnih uređaja uz delić cene bi otvorila nove mogućnosti u širokom spektru primena od skela tkiva, sistema ćelijske kulture, uređaja telo na čipu, biohemijskih senzora i biokatalize“, rekao je on.

Vanredni profesor za biomaterijale i bioproizvodnju Govsihan Poologasundarampillai sa Univerziteta u Birmingemu rekao je da je transplantacija organa spasila mnoge živote i milione funti za Nacionalni zdravstveni sistem Ujedinjenog Kraljevstva, ali svakog dana četiri osobe u UK i dalje umiru dok čekaju. lista.

„Postoji velika potreba za veštački konstruisanim organima i transplantacijama tkiva koji se uspešno podnose bez potrebe za imunosupresijom“, rekao je on. „Naš proboj će pomoći da se ubrza šire usvajanje 3D bioštampanja zasnovanog na mikrofluidima za izradu krvnih sudova, tkiva i organa, spasavajući živote širom Ujedinjenog Kraljevstva i šire.

Novi proizvodni cevovod kombinuje aditivnu proizvodnju sa inovativnim pristupima dizajna kako bi se pojednostavila i unapredila proizvodnja visoke vrednosti, uz smanjenje troškova proizvodnje za nekoliko puta.

„Prednosti naše tehnologije uključuju brzu integraciju modularnih mikrofluidnih komponenti kao što su mikseri i sposobnost fokusiranja protoka, naglašavajući fleksibilnost i svestranost našeg pristupa“, dodao je profesor Poologasundarampillai.