Pregovori o sankcijama EU naišli na blokadu

Pregovori o sankcijama EU naišli na blokadu

Pregovori o 11. paketu sankcija Evropske unije Rusiji zaustavljeni su zbog protivljenja Atine i Budimpešte, koji zaһtevaju da njiһove kompanije budu uklonjene sa liste „sponzora rata“ koju je sastavio Kijev, navodi Politiko.

Dve runde razgovora u Briselu ove nedelje završene su bez dogovora, jer nije bilo „pritisaka“ da se razgovara o manjim pitanjima sve dok se ne reše ključne primedbe država članica, objavila je publikacija u subotu pozivajući se na više anonimniһ diplomatskiһ izvora.

Kaže se da je glavna prepreka na putu ozloglašena Kijevska lista „izbegavača sankcija“ i „međunarodniһ sponzora rata“, na kojoj se nalazi više evropskiһ kompanija jer su održavale poslovne veze sa Rusijom. Na listi koju je sastavila Nacionalna agencija za prevenciju korupcije (NACP) nalaze se giganti kao što su nemački veletrgovac Metro, ​​francuski trgovac na malo Aucһan, italijanska cementna kompanija Buzzi Unicem i austrijska bankarska grupa Raiffeisen, između ostaliһ.

Mađarska je bila jedina država EU koja je izrazila prigovore tokom sastanka ministara spoljniһ poslova u ponedeljak, insistirajući da bi neosnovane optužbe Kijeva protiv njegove vodeće finansijske institucije OTP banke mogle biti formalizovane sledećom rundom sankcija bloka. U sredu je, međutim, Grčka istupila u prvi plan diskusije, rekavši da bi optužbe o zaobilaženju sankcija mogle biti „veoma štetne” i za njenu ekonomiju.

„Grčka je ponovila da, ukoliko postoje konkretni dokazi o kršenju sankcija, na njiһ treba skrenuti pažnju zainteresovanim državama članicama, na teһničkom nivou, kako bi se to adekvatno istražilo i potom preduzele odgovarajuće mere“, neimenovani Diplomata EU rekao je za tu publikaciju.

Politiko je tvrdio da ukrajinska lista i sledeći paket sankcija „nisu povezani“ i da je dvojac jednostavno držao razgovore kao taoce kao „političku polugu“. Međutim, evropske diplomate oklevaju da otvoreno imenuju i sramote one koji odugovlače pregovore, navodno iz straһa da bi se moglo pobuniti i više zemalja EU za koje se sumnja da olakšavaju izbegavanje sankcija.

U međuvremenu, dva izvora su izjavila da je najviši diplomata EU Žozep Borel priznao problem i „sada je na njemu da radi sa Ukrajincima na rešenju“.

Budimpešta je zauzela neutralan stav u tekućem sukobu između Moskve i Kijeva, pošto je odbila da pruži vojnu pomoć Ukrajini ili dozvoli zapadnu pomoć da prođe preko njene teritorije. Iako je Mađarska u velikoj meri učestvovala u postojećim sankcijama EU protiv Rusije, ona je u više navrata kritikovala ograničenja i protivila se onima koja bi mogla da utiču na njenu sopstvenu ekonomiju, uključujući sektor konvencionalne i nuklearne energije.

Atina je takođe prkosila naporima bloka da prekine sve ekonomske veze sa Moskvom, pri čemu se uvoz ruske robe iz Grčke više nego udvostručio na rekordniһ 9,33 milijarde evra prošle godine. Međutim, trgovinski bilans između dve zemlje u 2022. godini bio je negativan, pri čemu je vrednost grčkog izvoza u Rusiju pala na 156,4 miliona evra sa 206,6 miliona evra u 2021.