Dačić: Tražio sam od evroparlamentaraca da pošalju platforme Đilasa i Jeremića

Dačić: Tražio sam od evroparlamentaraca da pošalju platforme Đilasa i Jeremića

Sastanak sa evroparlamentarcima je protekao u radnoj atmosferi, rekao je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić posle konsultacija sa evropskom četvorokom koja je prethodnih dana imala sastanke sa delom opozicije.

Kako kaže, informisali su ih o porukama koje su čuli, ali je i on njih obavestio o toku razgovora sa onim strankama koje ne žele strano posredovanje.

Dačić insistira da je pokrovitelj dijalog Skupština Srbije, čiji je on predsednik, a da evroparlamentarci, kako kaže „samo pomažu“.

Govoreći o sledećim koracima, Dačić je istakao da će predstavnici Evropskog parlamenta u narednim danima razgovarati sa premijerkom Anom Brnabić i sa radnom grupom Vlade Srbije za saradnju sa OEBS odnosno ODIHR, na čijem čelu je Dejan Đurđević, a koja radi na implementaciji preporuka ODIHR posle prošlih izbora. Takođe, razgovaraće sa organizacijama civilnog društva, kao i sa predstavnicima članica EU, dodao je Dačić.

„Ja sam se obavezao da ću im poslati platforme svih političkih stranaka, znači i onih koji ne žele posredovanje Evropskog parlamenta, čisto da međusobno budu informisani. A ono što je paradoks, zatražio sam da mi pošalju platforme (Dragana) Đilasa i (Vuka) Jeremića jer nama nisu poslate već su predstavljene Evropskom parlamentu“, rekao je Dačić.

Dogovor je, dodaje Dačić, da se do kraja maja ponovo sastane sa evroparlamentarcima onlajn, sa očekivanjem da se u junu eventualno sretnu u Beogradu.