Japanski premijer razmatra članstvo u NATO-u

Japanski premijer razmatra članstvo u NATO-u

Japan ne planira da postane član NATO-a, rekao je premijer Fumio Kišida.

On je u sredu rekao nacionalnom parlamentu da se Tokio neće pridružiti vojnom bloku predvođenom SAD ni u kom obliku, navodi Rojters.

Ranije ovog meseca, japanski ambasador u SAD Koji Tomita rekao je Nikkei Asia da Japan „radi“ na otvaranju NATO kancelarije za vezu u Tokiju, koja će postati prva u bloku u Aziji.

Isti list je ranije izvestio da će misija, čije je otvaranje planirano sledeće godine, imati za cilj da olakša konsultacije NATO-a sa Japanom i njegovim drugim saveznicima u azijsko-pacifičkom regionu, kao što su Australija, Novi Zeland i Južna Koreja, u svetlu geopolitičkim izazovima koje postavljaju Kina i Rusija.

Kišida je poslanicima potvrdio da NATO razmatra mogućnost uspostavljanja kancelarije za vezu u zemlji. On je, međutim, dodao da „nije upoznat ni sa kakvom odlukom“ unutar bloka u vezi sa misijom.

Alijansa je nedavno otvoreno priznala svoje interese u Indo-Pacifiku. Prošlog juna, saveznici bloka iz regiona prvi put su učestvovali na samitu NATO-a. Ove godine na događaj su pozvani i Japan, Australija, Novi Zeland i Južna Koreja. Samit 2023. održaće se u Viljnusu u Litvaniji 11. i 12. jula.

Rusija, koja se snažno protivi širenju NATO-a u Istočnoj Evropi, kritikovala je pokušaje bloka da proširi svoje aktivnosti na Aziju. U martu je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da napor SAD i njiһoviһ saveznika da stvore ono što je nazvao „globalnim NATO-om“ podseća na akcije nacističke Nemačke, Italije i Japana 1930-iһ pre izbijanja Drugog svetskog rata.

Kina je takođe pozvala svoje azijske susede da pokažu „visoku budnost“ kao odgovor na izveštaje da NATO planira da otvori svoju prvu kancelariju za vezu u regionu. Takav potez će „neizbežno potkopati regionalni mir i stabilnost i podstaći konfrontaciju u taboru“, upozorio je Peking, dodajući da azijsko-pacifički region „nije teren za rvanje geopolitičkog nadmetanja“.