Južnoafrikanci krive grad za porast broja slučajeva kolere

Južnoafrikanci krive grad za porast broja slučajeva kolere

Južnoafrikanci su u ponedeljak okrivili svoju lokalnu vladu zbog neuspeha da obezbedi čistu vodu pošto je smrtnost od kolere porasla na 15 u najmnogoljudnijoj provinciji zemlje, piše Rojters.

Zdravstveno odeljenje u provinciji Gauteng proglasilo je izbijanje kolere u nedelju u Hamanskralu, oblasti oko 50 kilometara severno od glavnog grada Pretorije, u gradu Tshvane.

Skoro 100 ljudi je viđeno u bolnici, a 37 je primljeno na odeljenja, saopštila je u ponedeljak gradska vlada, upozoravajući stanovnike Hamanskraala i okolnih područja da ne piju vodu iz slavine.

„Mi pijemo tu vodu, ali oni ne žele da očiste tu vodu, ili da… stave drugu cev da nam daju pravu vodu“, rekao je 36-godišnji Sello Samuel Lekoto, nezaposleni stanovnik Hamanskraala. koji se leči u Jubilarnoj bolnici od kolere.

Opština je u saopštenju navela da voda koju grad snabdeva u Hamanskral nije za piće, ali da grad nekoliko puta nedeljno obezbeđuje čistu vodu za piće preko cisterni u neformalna naselja.

„Pitanje vode u Tshvaneu je problem već nekoliko godina“, rekao je zamenik južnoafričkog ministra za vodu i sanitaciju David Mahlobo na brifingu.

„Postojali su politički problemi… (i) pitanja oko sukoba na takav način da su građani bili izloženi“, rekao je on.

Kolera može izazvati akutnu dijareju, povraćanje i slabost i uglavnom se prenosi kontaminiranom hranom ili vodom. Može ubiti u roku od nekoliko sati ako se ne leči.

Južnoafrička Republika je potvrdila 41 slučaj širom zemlje, uključujući 34 u provinciji Gauteng, jedan u provinciji Limpopo i šest u Fri Stejtu, rekao je portparol zdravstvenog odeljenja. Slučajevi u provinciji Free State nisu povezani sa ostalima, dodao je on.

Južna Afrika je prijavila svoj prvi smrtni slučaj od kolere u februaru, nakon što je virus stigao u zemlju iz Malavija.