Moskva kaže da je nuklearna retorika G7 imala za cilj da izvrši pritisak na Rusiju i Kinu

Moskva kaže da je nuklearna retorika G7 imala za cilj da izvrši pritisak na Rusiju i Kinu

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je u ponedeljak da nuklearna „retorika“ Grupe sedam ima jedini cilj da izvrši psihološki, vojni i politički pritisak na Moskvu i Peking, piše Rojters.

U prvom saopćenju o nuklearnom razoružanju objavljenom na samitu G7 prošle sedmice, grupa je pozvala Rusiju i Kinu da pokažu veću transparentnost u pogledu svojih nuklearnih arsenala, slično koracima koje su preduzele Sjedinjene Države, Britanija i Francuska.

U komentarima na dokument, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov – glavni čovek ministarstva za kontrolu naoružanja – rekao je da izjava odražava antiruski i antikineski ton grupe.

Stiče se utisak da zapadna retorika na temu veličine njihovih nuklearnih arsenala ima jedan jedini cilj – da izvrši psihološki i vojno-politički pritisak na Rusiju i Kinu“, rekao je Rjabkov u komentarima objavljenim na sajtu ministarstva.

„Iza toga očigledno stoji patološka želja da se ocrne naše zemlje.

Komentari su usledili nakon žestokog odgovora Kine i Rusije na samit G7 i deklaracija koje su obe zemlje izdvojile po nizu pitanja. Moskva je samit nazvala „inkubatorom“ za antirusku i antikinesku histeriju.

Kineski predsednik Si Đinping i njegov „dragi prijatelj“ predsednik Vladimir Putin obavezali su se na partnerstvo „bez ograničenja“ neposredno pre ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, i od tada su dodatno ojačali ekonomske, političke i vojne veze.

U stalnom naletu bilateralnih poseta, ruski premijer Mihail Mišustin doputovao je u Kinu kasno u ponedeljak na razgovore sa kineskim zvaničnicima i preduzećima, što je dodatno povećalo nelagodnost Zapada zbog odnosa dve zemlje.