Brazil proglasio 180-dnevnu vanrednu situaciju zbog ptičijeg gripa kod divljih ptica

Brazil proglasio 180-dnevnu vanrednu situaciju zbog ptičijeg gripa kod divljih ptica

Brazilska vlada je u ponedeljak zvanično proglasila vanredno stanje na 180 dana kao odgovor na otkrivanje, po prvi put u zemlji, visoko patogenog virusa ptičijeg gripa kod divljih ptica, prema dokumentu koji je potpisao ministar poljoprivrede Karlos Favaro, prenosi Rojters.

Infekcija podtipom ptičjeg gripa H5N1 kod divljih ptica ne dovodi do zabrane trgovine, na osnovu smernica Svetske organizacije za zdravlje životinja. Međutim, slučaj ptičjeg gripa na farmi obično rezultira ubijanjem celog jata i može izazvati trgovinska ograničenja iz zemalja uvoznica.

Brazil je najveći svetski izvoznik pilećeg mesa sa prodajom od 9,7 milijardi dolara prošle godine.

Brazil je do sada potvrdio pet slučajeva virusa H5N1 kod divljih ptica, uključujući četiri u državi Espirito Santo i jedan u državi Rio de Žaneiro.

Tri od četiri slučaja u Espirito Santu potvrđena su u obalnim gradovima te države, dok jedan nije, što sugeriše da je rizik od zaraze u unutrašnjosti porastao.

Iako su glavne brazilske države koje proizvode meso na jugu, vlada je u pripravnosti nakon potvrđenih slučajeva, pošto je ptičiji grip kod divljih ptica praćen prenosom na komercijalna jata u nekim zemljama.

Akcije brazilske kompanije BRF SA, najvećeg svetskog izvoznika piletine, porasle su za 3,6% pre vladine objave, a završile su dan za 0,5% manje.

Tokom vikenda, Ministarstvo zdravlja je saopštilo da su uzorci od 33 sumnjiva slučaja ptičijeg gripa kod ljudi u Espirito Santu, gde je Brazil potvrdio prve slučajeve kod divljih ptica prošle nedelje, bili negativni na podtip H5N1.

Još dva nova sumnjiva slučaja se još istražuju, saopštile su vlasti.