Modi i Blinken će se sastati sa liderima pacifičkih ostrva u Papui Novoj Gvineji

Modi i Blinken će se sastati sa liderima pacifičkih ostrva u Papui Novoj Gvineji

Indijski premijer Narendra Modi i državni sekretar Sjedinjenih Država Antoni Blinken doputovali su u Papuu Novu Gvineju uoči sastanaka sa liderima pacifičkih ostrva na kojima će razgovarati o trgovini, klimatskim promenama i regionalnoj bezbednosti u ponedeljak, piše Rojters.

Modi, koga je u nedelju uveče na aerodromu dočekao PNG premijer Džejms Marape, održaće bilateralni sastanak u ponedeljak ujutru, pre nego što će biti domaćin regionalnog samita sa 14 lidera pacifičkih ostrva.

Očekuje se da će Blinken potpisati Sporazum o saradnji u oblasti odbrane između Sjedinjenih Država i PNG-a, kao i da će popodne održati sastanak lidera pacifičkih ostrva.

Premijer Solomonovih ostrva Manaseh Sogavare, premijer Samoe Fiame Naomi Mataafa, premijer Vanuatua Alatoi Ishmael Kalsakau i predsednik Nove Kaledonije Louis Mapou bili su među liderima pacifičkih ostrva koji su stigli u nedelju.

Sastancima će se pridružiti i premijer Novog Zelanda Kris Hipkins i australijski ministar za Pacifik Pat Konroj.

Komesar policije Dejvid Mening rekao je da je oko glavnog grada Port Morsbija bilo jako policijsko i vojno prisustvo sa blokiranim putevima i odbrambenim patrolnim čamcima u vodi oko mesta sastanka, za najveću skupštinu međunarodnih lidera u zemlji od samita APEC-a 2018.

Blinken bi potpisao Sporazum o saradnji u oblasti odbrane i Pakt za jahače brodova, koji bi omogućio plovilima američke obalske straže sa zvaničnicima PNG da patroliraju njegovom ekskluzivnom ekonomskom zonom, saopštila je vlada PNG u ponedeljak.

U nedelju uveče je stigao i komandant Indo-pacifičke komande Sjedinjenih Država, admiral Džon Akino, javili su lokalni mediji.

Sporazum o odbrani bi ojačao odbrambenu infrastrukturu i sposobnost PNG-a nakon decenija zanemarivanja, saopštila je ranije vlada PNG.

Kina, koja je poslednjih godina glavni dobavljač infrastrukture za pacifička ostrva, prošle godine je potpisala bezbednosni pakt sa Solomonovim Ostrvima, što je izazvalo zabrinutost Sjedinjenih Država i njihovih saveznika zbog namera Pekinga u regionu koji pokriva vitalne morske puteve.