Šef SZO se nada ‘istorijskom’ dogovoru o pandemiji

Šef SZO se nada ‘istorijskom’ dogovoru o pandemiji

Novi sporazum o pandemiji o kome se pregovara mora da bude „istorijski sporazum“ koji označava dramatičnu promenu u pristupu globalnoj zdravstvenoj bezbednosti nakon COVID krize, rekao je u nedelju šef SZO.

„Ne možemo jednostavno da nastavimo kao što smo radili ranije“, rekao je Tedros Adhanom Gebrejesus otvarajući godišnju skupštinu Svetske zdravstvene organizacije u Ženevi.

Države članice SZO počele su pregovore o međunarodnom sporazumu koji ima za cilj da osigura da je svet bolje opremljen da spreči ili efikasnije reaguje sledeći put kada pandemija udari.

Proces je još uvek u ranoj fazi, ali cilj je da se dogovor postigne na vreme za sledeću Svetsku zdravstvenu skupštinu, u maju 2024.

„Sporazum o pandemiji o kojem države članice sada pregovaraju mora biti istorijski sporazum da se napravi promena paradigme u globalnoj zdravstvenoj bezbednosti, priznajući da su naše sudbine isprepletene“, rekao je Tedros na početku desetodnevnog skupa.

To je takođe bila poruka dugog niza drugih govornika na visokom nivou u nedelju.

„Nadam se da će trenutni pregovori o prevenciji pandemije, spremnosti i reagovanju rezultirati snažnim multilateralnim pristupom koji spašava živote“, rekao je šef UN-a Antonio Gutereš, govoreći putem video poruke.

Predsednik Istočnog Timora Žoze Manuel Ramos-Horta je u međuvremenu istakao da se „svaka zemlja, velika ili mala, bogata ili siromašna, bori da obezbedi adekvatan odgovor na pandemiju“.

„Ovo nas podseća da svoju kuću moramo izgraditi pre oluje, a ne za vreme oluje.

Pandemija je izazvala globalnu devastaciju i zvanično je ubila skoro sedam miliona ljudi, dok se veruje da je pravi broj bliži 20 miliona.

Tedros je ranije ovog meseca izjavio da COVID kriza više ne predstavlja globalnu zdravstvenu vanrednu situaciju.

Ali on je u nedelju naglasio da je „COVID-19 i dalje sa nama, još uvek ubija, još uvek se menja i još uvek zahteva našu pažnju“.

Možda smo izašli iz „dugog, mračnog tunela“, rekao je, „ali ovo je trenutak da pogledamo iza sebe i setimo se tame tunela, a zatim… krenemo napred u svetlu mnogih bolnih lekcija koje nas je naučio“.

„Glavna među tim lekcijama je da se zajedničkim pretnjama možemo suočiti samo zajedničkim odgovorom.

Ako bude dogovoreno, sporazum o pandemiji će označiti tek drugi pravno obavezujući zdravstveni ugovor otkako je SZO stvorena pre 75 godina.

Tedros je istakao uspeh prve — Okvirne konvencije o kontroli duvana usvojene pre tačno 20 godina.

Za to vreme, istakao je on, rasprostranjenost pušenja u svetu je opala za jednu trećinu.

„FCTC SZO je živi dokaz moći globalnih sporazuma da pokrenu promenu paradigme u globalnom zdravlju“, rekao je on, izražavajući nadu da bi sporazum o pandemiji mogao da učini isto.

„Ovo je trenutak da zajedno napišemo novo poglavlje u globalnoj istoriji zdravlja.“