Britanija: Ruski raketni udari na Ukrajinu imaju za cilj degradaciju ukrajinske protivvazdušne odbrane

Britanija: Ruski raketni udari na Ukrajinu imaju za cilj degradaciju ukrajinske protivvazdušne odbrane

Rusija je nastavila česte raketne udare duboko u Ukrajinu, verovatno sa ciljem da degradiraju ukrajinske sposobnosti protivvazdušne odbrane, objavilo je na Tviteru britansko Ministarstvo odbrane pozivajući se na obaveštajne podatke, preneo je Ukrinform.

„Od početka maja 2023. Rusija je ponovo pokrenula česte raketne udare dugog dometa duboko u Ukrajinu. Oni su verovatno prvenstveno usmereni na degradaciju ukrajinske protivvazdušne odbrane“, navodi se u izveštaju.

Inovirajući na ranijim talasima dubokih udara, Rusija je počela sve češće da integriše nenaoružane, osmatračke odvrnute letelice (UAV) u svoje operacije, prema britanskim obaveštajnim službama.

Među njima su bespilotne letelice SuperCam ruske proizvodnje koje su relativno jeftine i imaju dovoljan domet da prelete ciljeve krstarećih raketa, dodaju analitičari.

„Rusija je vrlo verovatno usvojila ovu taktiku u pokušaju da dobije blagovremenu procenu štete u borbi i poboljša svoj ciklus ciljanja“, navodi se u rezimeu.

Spor i neefikasan proces ciljanja bio je glavna slabost ruske vojske u Ukrajini. Međutim, spore bespilotne letelice za nadzor su „veoma ranjive na ukrajinsku protivvazdušnu odbranu“, navodi se u izveštaju.

U svom prethodnom rezimeu, britanski obaveštajci su rekli da je Rusija tokom protekla četiri dana prerasporedila nekoliko bataljona da ojača osovinu Bahmut.