Podoljak: Ukrajina će ponovo zauzeti Bahmut

Podoljak: Ukrajina će ponovo zauzeti Bahmut

Ukrajina će povratiti ključni grad Donbasa Bahmut, rekao je u subotu uveče viši savetnik predsednika Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak. Njegove primedbe usledile su nakon što je šef privatne vojne kompanije Vagner Evgen Prigožin objavio da su njegovi borci preuzeli potpunu kontrolu nad gradom.

Rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo je u ranim jutarnjim satima u nedelju da je Vagner izveo operaciju uz pomoć redovnih trupa. Podoljak je, međutim, insistirao da su Rusi iscrpljeni borbama.

„Šta će Rusija uraditi sledeće, čak i ako zauzme još dva [gradska] bloka? Sa kojim snagama će nastaviti, i gde, i zašto?“ Podoljak je rekao u intervjuu za ukrajinsku TV.

„Što se nas tiče, ne možemo stati negde na sredini. Bahmut će biti oslobođen, kao i svaka druga ukrajinska teritorija“, rekao je savetnik.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane negiralo je da je grad pao i insistiralo da borbe i dalje traju.

Podoliak je tvrdio da je Prigožin pokušao da skrene pažnju sa turneje Zelenskog u inostranstvu sa zaustavljanjima u nekoliko evropskih zemalja, Saudijskoj Arabiji i Japanu. Ukrajinski lider prisustvovao je samitu Arapske lige u Džedi u petak i sastanku G7 u Hirošimi sledećeg dana.

Vest o padu Bahmuta takođe stiže dok se Ukrajina priprema za svoju toliko hvaljenu kontraofanzivu. Zvaničnici u Kijevu su više puta naglašavali da će njegov tajming i uspeh zavisiti od isporuke oružja sa Zapada.

Zelenski je prošlog meseca obećao da ukrajinski vojnici neće napustiti bahmut jer će povlačenje „dati ruskim trupama i Vagneru šansu da zauzmu više naše zemlje“. Sam grad je u velikoj meri uništen mesecima intenzivnog ratovanja.