Rusija kaže da su njene trupe u potpunosti zauzele ukrajinski grad Bahmut

Rusija kaže da su njene trupe u potpunosti zauzele ukrajinski grad Bahmut

Rusija je u subotu tvrdila da je u potpunosti zauzela razbijeni grad Bahmut na istoku Ukrajine, što bi, ako je tačno, označilo kraj najduže i najkrvavije bitke u 15-mesečnom ratu, prenosi Rojters.

Napad na uglavnom sravnjeni grad predvodile su trupe Vagnerove grupe plaćenika, čiji je vođa Jevgenij Prigožin rekao ranije tokom dana da su njegove trupe konačno potisle Ukrajince iz poslednjeg naseljenog područja unutar grada.

Kijev je odbacio Prigožinovu tvrdnju. Zauzimanje Bahmuta – koji Rusija naziva svojim imenom Artjomovsk iz sovjetske ere – predstavljalo bi prvu veliku pobedu Moskve u sukobu za više od 10 meseci.

„Kao rezultat ofanzivnih dejstava Vagnerovih jurišnih jedinica, uz podršku artiljerije i avijacije Južne grupe snaga, oslobođenje Artjomovska je završeno“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane u jednom redu.

Iz Kijeva nije bilo hitne reakcije na tu tvrdnju, koja dolazi nakon nedelje u kojoj su ukrajinske snage ostvarile svoje najbrže osvajanje šest meseci na severnom i južnom krilu Bahmuta.

Prigožin, koji je više puta osudio rusku regularnu vojsku zbog napuštanja terena koje su ranije zauzeli njegovi ljudi, rekao je da će se njegove snage sada povući iz Bahmuta za pet dana da se odmore, predajući ruševine redovnoj vojsci.

[1/3] Osnivač Vagnerove privatne plaćeničke grupe Jevgenij Prigožin daje izjavu dok stoji pored Vagnerovih boraca tokom rusko-ukrajinskog sukoba u Bahmutu, u Ukrajini, na ovoj fotografiji preuzetoj sa video snimka objavljenog 20. maja 2023. godine. servis „Konkorda“/Handout preko REUTERS-a

„Danas, u 12 časova, Bahmut je potpuno zauzet“, rekao je Prigožin na snimku na kojem se pojavljuje u borbenoj uniformi ispred kolone boraca koji drže ruske zastave i Vagnerove transparente. „Potpuno smo zauzeli ceo grad, od kuće do kuće.

Portparol ukrajinske vojske Sergej Čerevatij, reagujući na Prigožinove komentare pre saopštenja Rusije, rekao je Rojtersu: „Ovo nije tačno. Naše jedinice se bore u Bahmutu“.

Bez obzira da li su ukrajinske snage napustile Bahmut ili ne, one su se polako povlačile u njega, do nakupina zgrada na zapadnoj ivici grada.

U međuvremenu, na severu i jugu, zauzeli su delove teritorije od ruskih trupa.

Rusija je priznala da je izgubila nešto oko Bahmuta u protekloj sedmici, dok je demantovala tvrdnje Prigožina da su se bokovi oko grada koji čuvaju regularne trupe urušili.

Kijev kaže da je njegov cilj u Bahmutu bio da privuče ruske snage sa drugih mesta na frontu u grad, da tamo nanese velike žrtve i oslabi odbrambenu liniju Moskve na drugim mestima uoči planirane velike kontraofanzive.