DeSantis sa Floride traži da diskvalifikuje sudiju u slučaju Dizni

DeSantis sa Floride traži da diskvalifikuje sudiju u slučaju Dizni

Advokati guvernera Floride Rona DeSantisa, republikanca koji razmišlja o predsedničkoj kandidaturi 2024., traže da se federalni sudija diskvalifikuje da nadgleda spor između DeSantisa i Volta Diznija (DIS.N), dovodeći u pitanje nepristrasnost u slučaju.

Advokati DeSantisa, koji je tužen zbog navodnog napada na Dizni zbog političkih stavova rukovodstva kompanije, podneli su u petak zahtev u Talahasiju na Floridi, tražeći izuzeće američkog okružnog sudije Marka Vokera u slučaju.

Dizni je tužio DeSantisa u aprilu zbog navodnog „oružavanja“ državne vlade u znak odmazde za kritiku kompanije na račun zakona koji zabranjuje diskusiju o seksualnosti i rodnom identitetu u učionici sa mlađom decom. Protivnici su tu meru označili kao zakon „ne reci gej”.

Kompanija je tvrdila da je DeSantis okupio zakonodavnu vlast koju kontrolišu republikanci da uzvrati udarac „probuđenom Dizniju“ i preuzme kontrolu nad administrativnim okrugom, stvorenim 1967. godine, koji je pomogao Dizniju da razvije tematske parkove i odmarališta. Okrug, prvobitno poznat kao Reedi Creek Improvement District, takođe je imenovan kao optuženi.

DeSantisovi advokati su u petak tvrdili da je sudija koji je nadgledao taj slučaj pokazao potencijalnu pristrasnost dok je vodio odvojene slučajeve u kojima je sudija naveo Dizni kao primer odmazde države.

Uzimajući u obzir Vokerove izjave, „nepristrasnost suda u ovom slučaju bi se mogla razumno dovesti u pitanje“, naveli su DeSantisovi advokati u svom podnesku.

Očekuje se da će DeSantis uskočiti u republikansko takmičenje za predsedničku nominaciju u narednim danima i mogao bi biti potencijalno težak izazivač lideru Donaldu Trampu. Očekuje se da će potencijalni republikanski kandidat u novembru 2024. osporiti predsednika Džoa Bajdena, demokratu.